Η περιβόητη «μεταρρύθμιση» για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αποδείχθηκε -όπως άλλωστε αναμενόταν- φιάσκο. Καμία κορυφαία πανεπιστημιακή σχολή του εξωτερικού, κανένα Harvard ή Yale, δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για να εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Όσα «ξένα πανεπιστήμια» υπέβαλαν αίτηση, είναι στην πραγματικότητα τα ίδια που εδώ και χρόνια λειτουργούν μέσω εμπορικών συμφωνιών με ελληνικά ιδιωτικά κολέγια. Μιλάμε δηλαδή για ανακύκλωση συμφερόντων, όχι για αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε συνειδητά σε μια μείζονα θεσμική εκτροπή, επιχειρώντας να καταστρατηγήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος. Αντί να ενισχύσει τα δημόσια πανεπιστήμια, τα απαξίωσε συστηματικά, με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, με την υποστελέχωση, με την υποχρηματοδότηση. Και τώρα επιχειρεί να νομιμοποιήσει την εμπορευματοποίηση της γνώσης, βαφτίζοντας τα κολέγια σε «πανεπιστήμια».
Η πολιτική αυτή δεν υπηρετεί καμιά παιδαγωγική ανάγκη. Υπηρετεί αποκλειστικά ιδιωτικά συμφέροντα. Μετατρέπει τη μόρφωση σε εμπόρευμα και την κοινωνική πρόοδο σε προνόμιο των λίγων. Προορισμός της δεν είναι να φέρει την αριστεία, αλλά να εξυπηρετήσει τις αγορές. Το κόστος θα το επωμιστούν οι οικογένειες που θα κληθούν να καλύψουν υπέρογκα δίδακτρα, οι φοιτητές που θα σπουδάζουν σε αμφιβόλου ποιότητας ιδρύματα, και συνολικά η ελληνική κοινωνία που βλέπει να αποδομείται ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης.
Η Νέα Αριστερά υπερασπίζεται το δημόσιο πανεπιστήμιο ως πυλώνα δημοκρατίας, κοινωνικής κινητικότητας και επιστημονικής προόδου. Δεν δεχόμαστε να θυσιαστεί η Παιδεία στον βωμό των νεοφιλελεύθερων πειραματισμών. Ο αγώνας για καθολική, δωρεάν, υψηλής ποιότητας δημόσια ανώτατη εκπαίδευση είναι αγώνας για ισότητα και αξιοπρέπεια. Και αυτός ο αγώνας συνεχίζεται.