Την ανείπωτη αγωνία των κατοίκων της Π.Ε. Καρδίτσας και όλης της Θεσσαλίας για την επόμενη μέρα των τεράστιων καταστροφών από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel»και «Elias», αλλά και παλαιότερα από το «Διομήδη» και φυσικά τον «Ιανό», υπερτόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Τέλιος στη σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο Δημαρχείο Καρδίτσας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του, «οι σοβαρές αρρυθμίες από τις θεομηνίες είναι δυστυχώς εμφανείς σε κάθε κλάδο της τοπικής οικονομίας αλλά και στην κοινωνία μας! Χρειάζονται εδώ και τώρα ουσιαστικές λύσεις στα πάμπολλα προβλήματα προκειμένου να αναπτερωθούν οι ελπίδες των πληγέντων για το μέλλον».
Ο Αντιπεριφερειάρχης παρέθεσε με λεπτομέρειες και παραδείγματα πολλά τοπικά ζητήματα στους παριστάμενους Υπουργούς, Υφυπουργούς και Γενικούς Γραμματείς .
Επιγραμματικά, τα βασικότερα από αυτά είναι:
-
Επαναλειτουργία του Τοπικού Γραφείου Καρδίτσας της ΔΑΕΦΚ.
-
Άμεση καταβολή του ποσού των 6.600 ευρώ στους πληγέντες καθώς και της επιδότησης ενοικίου στους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των καταστροφών. π.χ κάτοικοι Μεταμόρφωσης, Βλοχού, Παλαμά κλπ.
-
Άμεση αποζημίωση των πλημμυροπαθών οικογενειών των οποίων οι κατοικία είναι ακατάλληλη για διαμονή ανεξάρτητα αν έχει χαρακτηρισθεί πράσινη ή κίτρινη.
-
Να καταργηθούν οι κόφτες του ΕΛΓΑ.
-
Αύξηση αγροτικών αποζημιώσεων (καθώς οι πίνακες δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά έξοδα καλλιέργειας). Με δεδομένο ότι εδώ παράγεται κυρίως βαμβάκι και καλαμπόκι που καταστράφηκε ολοσχερώς, το κόστος παραγωγής είναι 220 ευρώ περίπου/στρέμμα. Επομένως, η αποζημίωση για αυτά τα προϊόντα δεν πρέπει να είναι μικρότερη.
-
Αποζημίωση των παγίων του αγροτικού εξοπλισμού π.χ τρακτέρ (με όλα τα παρελκόμενα), τα οποία οι αγρότες αδυνατούν να επισκευάσουν λόγω έλλειψης εισοδήματος και άρνησης των συνεργείων επισκευής για πίστωση.
-
Σε ότι αφορά τα συστήματα της στάγδην άρδευσης, να γίνει αντικατάσταση με πλήρη αποζημίωση για όσους υπέστησαν ζημιές. Παράλληλα, για περιβαλλοντικούς λόγους και για εξοικονόμηση υδατικών πόρων, να ενεργοποιηθεί πρόγραμμα με επιδότηση έως και 80%, ώστε αγρότες με άλλα συστήματα άρδευσης να μπουν στο πρόγραμμα αυτό.
-
Αύξηση στο πλαφόν πάνω από 500.000€ για όσους υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, (π.χ. χοιροστάσια).
-
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και σε κτηνοτρόφους οι οποίοι δεν μπορούν να πουλήσουν προϊόντα (πχ γάλα, κρέας), λόγω απώλειας του ζωικού κεφαλαίου τους.
-
Πλήρης αποζημίωση των ζώων που πνίγηκαν ώστε να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν ξανά οι πληγείσες κτηνοτροφικές μονάδες.
-
Άμεση έναρξη της εξαγγελθείσας ευνοϊκής ρύθμισης για το αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα των πληγέντων στη Θεσσαλία, με διετή περίοδο χάριτος και με πενταετή ρύθμιση των οφειλών, με μηδενικό επιτόκιο.
στηριξη των παραγωγων
Ανακοινώθηκε από το ΥΠΠΑΤ η προδημοσίευση της πρόσκλησης μείωσης των Νιτρικών για τη Θεσσαλία. Οι προτάσεις της Π.Ε. Καρδίτσας είναι:
-
Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου στο σκέλος των κυρώσεων και μη υποβολή ποινών για λόγους ανωτέρας βίας.
-
Να δοθεί η δυνατότητα συνδυασμού μεθοδολογίας Α και Β δηλαδή αγρανάπαυση και χειμερινά σιτηρά, διότι πολλά αγροτεμάχια, λόγω διάβρωσης και φερτών υλικών, δεν μπορούν να καλλιεργηθούν ούτε με εαρινή καλλιέργεια.
-
Εξαίρεση τουλάχιστον για το έτος 2024 από την εφαρμογή των προτύπων Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΓΠΚ) 6 (υποχρεωτική φυτοκάλυψη) και 7 (αμειψισπορά με διαφορετικά γένη στο 1/3 της αρόσιμης έκτασης).
Επίσης προτείνεται:
-
Πρόβλεψη προκήρυξης Μέτρου, στα πρότυπα των σχεδίων βελτίωσης, για την επιδότηση αγοράς πάγιου εξοπλισμού στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας.
-
Χορήγηση άτοκων δανείων με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης για να μπορέσουν οι αγρότες να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους την ερχόμενη άνοιξη.
-
Επίσπευση της χορήγησης των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου.
-
Για το Μέτρο 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος», να εξαιρεθεί η απαίτηση της Άδειας χρήσης νερού και στη θέση της να γίνεται δεκτή η βεβαίωση χρήσης νερού από το Δήμο, ο οποίος έχει καταθέσει αίτηση για άδεια χρήσης νερού για την περιοχή.( Η άδειας χρήσης νερού από τους Δήμους με το υπάρχον καθεστώς είναι πολύ ακριβή, λόγω χρήσης υδρομέτρων και έργων κατασκευής στα σημεία υδροληψίας).
-
Αποζημίωση των ενοικιαζόμενων αγροτεμαχίων με φερτά υλικά λόγω «Daniel», διότι ο ενοικιαστής θα πρέπει στο τέλος του χρόνου μίσθωσης να το παραδώσει όπως το νοίκιασε.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΩΓΗ
– Το πλαφόν των 500.000 € να ισχύει ανά εγκατάσταση (υποκατάστημα ή αποθήκη) και όχι ανά ΑΦΜ καθώς οι οικονομικές απώλειες των πληγέντων είναι μεγάλες και άδικες.
– Συμπερίληψη στη διαδικασία αποζημίωσης: α) Των εμπορευμάτων επιχειρήσεων που βρίσκονταν κατά την πλημμύρα αποθηκευμένα σε εγκαταστάσεις τρίτων και καταστράφηκαν, (εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα νόμιμα παραστατικά για την αποθήκευση). β) Των επιχειρήσεων οι οποίες αν και δεν είχαν υποκατάστημα σε κάποια από τις πληγείσες περιοχές, εκτελούσαν εργασίες εκεί, όπως τεχνικές εταιρείες, εργολάβοι, τεχνικοί κλπ. γ) Των επιχειρήσεων που βρισκόταν στο στάδιο της εγκατάστασης, όπως για παράδειγμα βιομηχανικές μονάδες οι οποίες διέθεταν κατά την καταστροφή άδεια εγκατάστασης, αλλά δεν είχαν προλάβει να εφοδιαστούν με άδεια λειτουργίας.
– Σε ότι αφορά τις αγροτικές επιχειρήσεις, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η εξαίρεση από την κρατική αρωγή του έγγειου κεφαλαίου που έχει υποστεί ζημιές (επιχώσεις, υποσκαφές κλπ) και δεν καλλιεργείται από τον ιδιοκτήτη του αλλά είναι ενοικιασμένο. Για τις ζημιές αυτές ο ενοικιαστής δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση για αποζημίωση του ακινήτου και ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση καθώς δεν είναι αγρότης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολλά αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας να μην αποκατασταθούν.
-
Άμεση παράταση των οκτάμηνων συμβάσεων (που λήγουν) των εκπροσώπων ΕΛΓΑ στις Επιτροπές κρατικής αρωγής διότι θα προκύψουν θέματα εύρυθμης λειτουργίας και νομιμότητας.
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Ο κ. Τέλιος επισήμανε ακόμη την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αντιπλημμυρικής προστασίας για το Νομού Καρδίτσας με πεδία εφαρμογής διεύρυνση και καθαρισμό της κοίτης των κεντρικών ποταμών, ανύψωση και ενίσχυση αναχωμάτων στα επικίνδυνα «μέτωπα» με βάση ειδικές μελέτες που πρέπει να εκπονηθούν το συντομότερο δυνατό.
Επιπλέον, ζήτησε ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το Φράγμα Μουζακίου που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός μια μέρα μετά τον «Ιανό» στο Μουζάκι, αλλά και για τα έργα Αχελώου.
Στο πλαίσιο εξαγγελιών για χρηματοδοτήσεις αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων ύψους 38,6 εκατ. ευρώ, σε Καλέντζη, Ιταλικό και Πάμισο, που είχε κάνει μετά τον «Ιανό» ο πρώην Υπουργός Υποδομών κ. Κ. Καραμανλής, ο Αντιπεριφερειάρχης ρώτησε τους κυβερνητικούς απεσταλμένους εάν εκπόνησε η ΤΕΡΝΑ μελέτες για όλα τα τμήματα των ποταμών και πότε αρχίζουν τα έργα;
Τέλος, ο κ. Τέλιος υπογράμμισε πως σε ότι αφορά τις υποδομές χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση για: κατασκευή αντλιοστασίων-αποστραγγιστικών καναλίων–αγροτικής οδοποιίας- θωράκιση Καρδίτσας (ανύψωση – ανάπλαση αναχώματος Γαβρά)-Έργα ορεινής υδροοικονομίας – Κατασκευή φραγμάτων ανάσχεσης σε Δαφνοσπηλιά-Καλλίθηρο-Κανόνια-Μελέτη εμπλουτισμού της λίμνης Σμοκόβου από το ρέμα Βαθυλακιώτη-Επέκταση κλειστών δικτύων άρδευσης με πλήρη εφαρμογή της μελέτης που αφορά τα αρδευτικά Σμοκόβου. (200.000 στρέμματα περίπου) – Αγωγό προσαγωγής από την αναρρυθμιστική λίμνη μέχρι το αγρόκτημα Παλιουρίου.