Πέρασαν 80 χρόνια από την εφιαλτική 8η Ιουνίου του 1943, την ημέρα που οι κάτοικοι του Μουζακίου και των γύρω χωριών, βίωσαν ένα αποτροπιαστικό Ολοκαύτωμα από τους Ιταλούς κατακτητές.
Με αφορμή τη «μαύρη» επέτειο, ο Δήμος Μουζακίου, πραγματοποίησε στο Μνημείο Πεσόντων που βρίσκεται δίπλα από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Μουζακίου, εκδήλωση μνήμης και τιμής στους νεκρούς αυτής της θηριωδίας, αλλά και υπέρ των αγωνιστών της ελευθερίας του Έθνους μας.
Ειδικότερα, τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση μπροστά στο Μνημείο από τον πατέρα Λάζαρο Κουτσογιάννη. Ακολούθως, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης. Ο ίδιος, μετά την εκδήλωση, σε σχετική αναφορά του για το χρονικό του Ολοκαυτώματος επισήμανε: «Η αιματοβαμμένη περίοδος της Γερμανοϊταλικής κατοχής σημάδεψε τη σύγχρονη Ελληνική ιστορία, ενώ οι μαζικές καταστροφές και δολοφονίες πολιτών που συνήθιζαν τότε οι δυνάμεις του άξονα ως αντίποινα στις επιθέσεις των Ελλήνων ανταρτών, προκαλούν ακόμη και σήμερα αποτροπιασμό και ανατριχίλα στον ελεύθερο κόσμο. Μια τέτοια εγκληματική επίθεση – εκκαθάριση, έλαβε χώρα την 8η Ιουνίου 1943 στο Μουζάκι από τμήματα της Ιταλικής Μεραρχίας «Πινερόλο», στην οποία τότε, είχε ανατεθεί από τους κατακτητές η επιτήρηση της Θεσσαλίας. Τα αντάρτικα τμήματα του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛ.Α.Σ.), είχαν σημαντική πολεμική δράση στην περιοχή και η εν λόγω Μεραρχία έλαβε εντολή από την Ανώτατη Διοίκηση Κατοχικών Δυνάμεων, να την περιορίσει. Ξεκινώντας λοιπόν από τα Τρίκαλα, προσπάθησε να περάσει τα στενά της Πόρτας για να εκδιώξει τους αντάρτες. Η επίθεση των Ιταλών άρχισε τα ξημερώματα της 8ης Ιουνίου, αλλά η προσπάθειά τους να περάσουν από τα στενά απέβη άκαρπη. Έτσι, επιχείρησαν ελιγμό από το Μουζάκι και την Πορτή, με σκοπό να πλαγιοκοπήσουν τους υπερασπιστές. Οι κάτοικοι του Μουζακίου, από την προηγούμενη ημέρα, στην πλειονότητά τους είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και διασκορπίστηκαν στα βουνά. Στο πέρασμά τους οι Φασίστες προχώρησαν σε φρικαλεότητες που δεν τις χωρά ο ανθρώπινος νους χωρίς μάλιστα κάποιον συγκεκριμένο επιχειρησιακό σκοπό.
Έκαψαν το σύνολο σχεδόν των σπιτιών της πόλης, βασάνισαν και εκτέλεσαν εν ψυχρώ ηλικιωμένους και εναπομείναντες κατοίκους που δεν μπόρεσαν να απομακρυνθούν. Τα ιστορικά στοιχεία αναφέρουν ότι συνολικά 16 άτομα εκτελέστηκαν και κάηκαν κυρίως μέσα στα σπίτια τους. Μια ανείπωτη τραγωδία! Μαρτυρίες της εποχής αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι: «Φεγγοβολούσε στον κάμπο το λαμπάδιασμα του Μουζακίου»! Θύματα των δολοφονικών ενστίκτων των Ιταλών έπεσαν ακόμη η Πορτή, όπου τα περισσότερα σπίτια πυρπολήθηκαν και η Βατσουνιά. Οι κάτοικοι της επίσης κοντινής Δρακότρυπας, βλέποντας τους καπνούς από τις φωτιές στο Μουζάκι και αφού πληροφορήθηκαν τα εγκλήματα των Ιταλών, πρόλαβαν να κρυφτούν στο δάσος παίρνοντας μαζί τους ότι μπορούσαν. Πραγματοποιήσαμε την τελετή με έναν σκοπό… Για να τιμήσουμε τους νεκρούς και όλους τους αγωνιστές της ελευθερίας και να στείλουμε ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, να μη ζήσει ποτέ ξανά ο τόπος μας τη φρίκη του πολέμου. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί βασικό συστατικό για τη συνοχή και την πρόοδο της κοινωνίας μας και η σημερινή επέτειος του Ολοκαυτώματος του 1943, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της μνήμης αυτής. Η Ελλάδα είναι γενέτειρα ηρώων που θα πρέπει να τιμούμε στους αιώνες για τους αγώνες που έδωσαν ώστε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα υπέρτατα αγαθά της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Να χαιρόμαστε μια Ελλάδα ισχυρή και γρήγορα αναπτυσσόμενη. Ο λαός που ξεχνά το παρελθόν δεν έχει μέλλον… Αυτό το ρητό, αποτελεί για το Δήμο Μουζακίου εφαλτήριο ανάληψης συνεχών πρωτοβουλιών όπως η σημερινή, για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και την ενίσχυση της εθνικής μνήμης. Καλούμε τις αρχές, τους φορείς, τους συλλόγους και τους κατοίκους της περιοχής μας να συμμετάσχουν δυναμικά στις εκδηλώσεις αυτές, διότι η εθνική λήθη οδηγεί στην επανάληψη των τραγικών λαθών του παρελθόντος, τις περισσότερες φορές με τρόπο οδυνηρό για τις τύχες των λαών».
Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μουζακίου κ. Μαρία Καραμπέκου, οι Αντιδήμαρχοι κ. Αποστολία Αγγελάκη, κ. Σωκράτης Κωτίνας, κ. Γιώργος Παπακώστας, κ. Νίκος Ζαρνακούπης, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Παρασκευή Ντούρβα, αιρετοί του Δήμου, τα μέλη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ITAMOS MOUZAKI» κ. Θωμάς Καλαμπαλίκης, κ. Αντώνης Ντάνης και κ. Νίκος Πολίτης, η Υποψήφια Βουλευτής κ. Αγγελική Τεντολούρη, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πολίτες.