Η Ιερά μας Μητρόπολη, στην επιθυμία της να τιμήσει και να ευχαριστήσει τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης για το έργο το οποίο επιτελούν, τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και φροντιστές εκπαιδευτικούς, καθώς και τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς μας για το έργο που επιτέλεσαν, για την μόρφωση και διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας, την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 6:00 μ.μ., τέλεσε Αρχιερατικό Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας επί τη ιερά μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Προστατών της Ελληνικής Παιδείας, στον Ιερό Ναό Αγίων Σοφίας, Ιωάννου Χρυσοστόμου και Σπυρίδωνος Καρδίτσης.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον κ. Νικόλαο Αγγελάκη, Θεολόγο Καθηγητή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα: «Οι Τρεις Ιεράρχες ως διαχρονικά πρότυπα μιας παρεξηγημένης αγιότητας».
Στον Εσπερινό και στην ομιλία παρέστησαν ο Αν. Καθηγητής κ. Σολωμάκος Νικόλαος, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο του Τμήματος Κτηνιατρικής κ. Βασίλειο Παπατσίρο, ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Ζαχαρής ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, οι Αντιδήμαρχοι κ. Στέφανος Θεολόγης, κ. Όλγα Μακρή και κ. Παναγιώτης Ευθυμίου, και ο Πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Βάιος Κουτής.
Συντονιστής της εκδηλώσεως ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Καλλιώρας, υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητος.
Με τη λήξη της Ομιλίας, παρατέθηκε δεξίωση, στο Πνευματικό Κέντρο του ως άνω Ναού.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος, σήμερα Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024, εορτή της Συνάξεως των εν αγίοις πατέρων ημών Μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, προστατών της Ελληνικής παιδείας, τέλεσε εποπτική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φαρσάλων.
Κατά τη Θεία Λειτουργία, μετείχαν μαθητές και μαθήτριες σχολικών μονάδων της πόλεως Φαρσάλων.
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Σιακάρας, Εφημέριος του Ιερού Ναού ανέγνωσε το μήνυμα τις Ιεράς Συνόδου για την σημερινή Εορτή.
Ο Σεβασμιώτατος στη σύντομη ομιλία του είπε:
«Ήδη βρισκόμαστε στο μήνα Ιανουάριο όπου παρελαύνουν από μπροστά μας οι τρεις μεγάλοι Ιεράρχες της εκκλησίας μας. Γνωρίζουμε ότι η 1η Ιανουαρίου είναι η μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου. Στις 25 Ιανουαρίου γιορτάσαμε την μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, 27 Ιανουαρίου είναι η μνήμη της ανακομιδής τον ιερών λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και τελειώνει ο μήνας με την σημερινή εορτή όπου τιμώνται και οι τρεις μαζί από την εκκλησία. Πράγματι μας τους φέρνει μπροστά η εκκλησία, ως ένα πολύ μεγάλο παράδειγμα προς την ζωή μας. Ήταν άνθρωποι του πνεύματος γι’ αυτό και είναι οι προστάτες των ελληνικών γραμμάτων. Όχι μόνο γιατί είναι άνθρωποι της εκκλησίας, αλλά γιατί και οι τρεις γνώριζαν ελληνικά και σπούδασαν την ελληνική σκέψη και φιλοσοφία και όλες τις γνωστές επιστήμες της εποχής τους. Ο Άγιος Βασίλειος και ο Άγιος Γρηγόριος σπούδασαν στην Αθήνα, έφυγαν από την Καππαδοκία και επισκέφθηκαν την Αθήνα και μαθήτευσαν εκεί, στις φιλοσοφικές σχολές. Σκεφθείτε ότι τον 4ο αιώνα που ακόμη ανθούσε η ελληνική σκέψη και η φιλοσοφία, σπούδασαν εκεί ρητορική, φιλοσοφία, μαθηματικά, αστρονομία και ιατρική. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος δεν πήγε στην Αθήνα, αλλά ήταν Αντιοχεύς. Γεννήθηκε στην Μεγάλη Αντιόχεια – την Ελληνική Αντιόχεια – όταν η Αντιόχεια ήταν το κέντρο του Ελληνικού πολιτισμού μετά από τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γνώριζε την ελληνική γλώσσα και την ελληνική φιλοσοφία και γι’ αυτό έγινε πολύ σπουδαίος ρήτορας και δικηγόρος. Αυτό ήταν το επάγγελμα του Ιερού Χρυσοστόμου. Κατείχαν αυτήν την Ελληνική γνώση και φιλοσοφία, αλλά κυρίως, προσέξτε, την αγάπη που είχαν προς τον Χριστό. Γι’ αυτό και ήταν πάρα πολύ δυνατές προσωπικότητες, δυνατοί άνθρωποι, οι οποίοι με την γνώση τους, την σκέψη τους, αλλά και με την πίστη τους στον Ιησού Χριστό, κατηύθυναν την ζωή τους αλλά και την ζωή των άλλων ανθρώπων της εποχής τους. Μάλιστα ανήκουν στον «χρυσούν αιώνα» της εκκλησίας, όπου μας παρέδωσαν διδασκαλία, δογματική διδασκαλία, κοινωνική διδασκαλία, κοινωνική φιλανθρωπία, κοινωνική σχέση με τον άνθρωπο, όπου όλα στη ζωή τους τα προσέφεραν στον Θεό και στον άνθρωπο. Γι’ αυτό και είναι πολύ δυνατές και ξεχωριστές προσωπικότητες, τους οποίους εμείς σήμερα τους τιμούμε και χαίρομαι που ήμαστε όλοι μαζί και τελέσαμε την Θεία Λειτουργία, Κοινωνήσαμε, προσευχηθήκαμε όλοι μαζί και φεύγοντας να σκεφθούμε όλοι ότι θα τιμήσουμε τους Αγίους μας, αν μάθουμε λίγο να τους μιμούμαστε εις την ζωή μας.
Είναι πολύ βασικό η γνώση τους, η φιλομάθειά τους, η ευπρέπεια της ζωής τους, το ασκητικό και αγωνιστικό τους φρόνιμα, είναι πολύ σπουδαίο να μάθεις να είσαι δυνατός και να αγωνίζεσαι. Βλέπετε όλα σαρώνονται στην ζωή μας, σε όλα υπάρχουν ανακατατάξεις και νέες συνθήκες. Στην ζωή μας θα πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ δυνατοί, πολύ σκληροί χαρακτήρες, για να μπορούμε να αντιπαλεύουμε, να αγωνιζόμαστε με όλες τις προκλήσεις του κόσμου που παρουσιάζονται μπροστά μας.
Εύχομαι η χάρη του Θεού δια πρεσβειών των Αγίων Μεγάλων αυτών Πατέρων και Διδασκάλων της εκκλησίας μας, να μας ευλογεί και να μας αγιάζει όλους. Στα παιδιά μας να δίνουν πρόοδο, φωτισμό, χάρη και διάθεση για μάθηση, ώστε να αποκτήσουν το καλύτερο στην ζωή τους και αφού σας ευχαριστήσω ακόμη μια φορά, εύχομαι ο χρόνος να είναι ευλογημένος και παραγωγικός με πρόοδο, ευλογίες και υγεία στην ζωή όλων. Αμήν».