Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 26/11 στην Αθήνα, οι εκδηλώσεις που οργάνωσε η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Πανθεσσαλική Στέγη», για τα 142 χρόνια που συμπληρώνονται από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881 από τους Οθωμανούς Τούρκους.
Η επετειακή τιμητική εκδήλωση ξεκίνησε με Δοξολογία που τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα.
Το παρών έδωσαν ο Βουλευτής Ν. Καρδίτσας Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. και πρώην Υπουργός κ. Κώστας Τσιάρας, ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, εκπρόσωποι βουλευτών της Θεσσαλίας, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων, πρόεδροι Εθνοτοπικών Ομοσπονδιών και Συνομοσπονδιών, πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. Πολιτιστικών Συλλόγων Θεσσαλών.
Παρόντες ήταν και οι απόγονοι του μεγάλου ήρωα του τόπου μας, Αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Γ. Καραϊσκάκη, οι οποίοι κατέθεσαν μαζί με άλλους εκπροσώπους, στεφάνια στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος. Εκεί, χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής μας έδωσαν εντυπωσιακή παράσταση με δημοτικούς χορούς και τραγούδια του τόπου. Μαζί τους διασκέδασαν και πολλοί Θεσσαλοί που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.
Ο πρόεδρος της «Πανθεσσαλικής Στέγης», Διδάκτωρ Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Στέφανος Κούτρας, χαιρέτησε τους επισήμους και τον κόσμο και μίλησε για τη μεγάλη σημασία τους ιστορικού γεγονότος της απελευθέρωσης της Θεσσαλίας που έκρινε το μέλλον της και αποτελεί παράδειγμα ηρωισμού και αυτοθυσίας των ανθρώπων που έδωσαν γι’ αυτήν τον υπέρ πάντων αγώνα. Τις εκδηλώσεις συντόνισε η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Ηλέκτρα Αντωνοπούλου – Πανάγου.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Φ. ΣΤΑΘΗΣ
Στο χρονικό της απελευθέρωσης της Θεσσαλίας και της ένωσής της με τη μητέρα Ελλάδα, αναφέρθηκε εκτενώς στην κεντρική ομιλία του ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης, αφού εξήρε το πολυετές και πολύ πλούσιο έργο της «Πανθεσσαλικής Στέγης» για την ανάδειξη του πολιτισμού και της παράδοσής μας. Ο ίδιος τόνισε πως ο Δήμος Μουζακίου κατασκεύασε μνημείο στη «Βρύση Κομπέλου» για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, καθώς, στις 18 Αυγούστου 1881, ο Υποστράτηγος του Ελληνικού Απελευθερωτικού Στρατού Σπυρίδων Καραϊσκάκης, γιος του θρυλικού Ήρωα του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη, στη συγκεκριμένη τοποθεσία, παραλαμβάνοντας από τον τότε Τούρκο διοικητή το Φανάρι ελεύθερο, υπέγραψε το ιστορικό πρωτόκολλο παράδοσης –παραλαβής, παρουσία των τοπικών Αρχόντων, του τότε Επισκόπου Ιλαρίωνα και πλήθους κόσμου. Όπως είπε ο Δήμαρχος, στο εν λόγω μνημείο που ήταν όραμα δεκαετιών για το Δήμο, τον περασμένο Αύγουστο έγινε η πρώτη επίσημη τελετή η οποία και θα επαναλαμβάνεται εκεί κάθε χρόνο την ίδια ημέρα, ώστε να διατηρηθεί η μνήμη των μοναδικών γεγονότων εκείνης της εποχής στις επόμενες γενιές.
Κατά την ομιλία του ο κ. Στάθης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η Θεσσαλία κατακτήθηκε το 1393 και η σκληρή τουρκοκρατία σε αυτήν διήρκησε 487 χρόνια, πέντε αιώνες μαύρης δουλείας. Στη διάρκειά τους έχυσε ποταμούς αίματος και δακρύων. Θυσίασε χιλιάδες τέκνα της. Τα βουνά της χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγια του έθνους και άσβεστες εστίες του ανεπανάληπτου Ελληνικού λαϊκού πολιτισμού και του ανυπότακτου πνεύματός του. Οι Θεσσαλοί ποτέ δεν απογοητεύτηκαν και διατήρησαν την πίστη τους για την απελευθέρωσή τους. Η πικρία που γέμιζε τις ψυχές τους μετά το 1832 και οι καταπιέσεις που ασκούνταν πάνω τους απ’ τους Τούρκους, θα τους οδηγήσει στις επαναστάσεις του 1854 και του 1877. Αν και η Θεσσαλία διαδραμάτισε πρωτοποριακό και πρωταγωνιστικό ρόλο σε εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες, η ιστορία της δεν μνημονεύεται επαρκώς στην εποχή μας. Η συνδιάσκεψη του Βερολίνου (1/6 – 1/7 1881) καθόρισε τα νέα όρια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στη Θεσσαλία τα όρια εκτείνονταν μέχρι την κορυφή του Ολύμπου και στην Ήπειρο πέρα από τον Καλαμά, συμπεριλαμβανομένων των Ιωαννίνων και των Ζαγορίων. Η Τουρκία διαφώνησε. Η Αγγλία κάλεσε το Μάρτιο του 1881 νέα συνδιάσκεψη και αυτή έβγαλε τελική απόφαση. Με αυτήν από τη Θεσσαλία εξαιρέθηκε η επαρχία Ελασσόνας και το μεγαλύτερο μέρος των Χασίων. Από την Ήπειρο παραχωρούνταν στην Ελλάδα μόνο η επαρχία της Άρτας. Για την πραγματοποίηση της απόφασης αυτής της συνδιάσκεψης του Βερολίνου έγιναν συζητήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, με κατάληξη να υπογραφεί στην Κωνσταντινούπολη τη 2α Ιουλίου 1881η ¨Σύμβαση περί διαρρυθμίσεως των Ελληνο – Τουρκικών συνόρων», γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως. Σε εφαρμογή της Συμβάσεως αυτής άρχισαν να αποχωρούν από τη Θεσσαλία οι Τούρκοι την 24η Ιουλίου 1881 και να εισέρχεται σε αυτή ο Ελληνικός στρατός από το Δομοκό. Η είσοδός του την 18η Αυγούστου στην Καρδίτσα, υπήρξε συγκλονιστική, αλλά δυστυχώς η επέτειος αυτή δεν γιορτάστηκε ποτέ στην πόλη. Την Κυριακή 31 Αυγούστου 1881 εισήλθε ο Ελληνικός στρατός στα Τρίκαλα. Επικεφαλής του στρατού είναι ο στρατηγός Σκαρλάτος Σούτσος και ο γιός του Γεωργίου Καραϊσκάκη Σπύρος. Ακολουθούν ο συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Ισχόμαχος και άλλοι αξιωματικοί του επιτελείου, έφιπποι. Πίσω τους ήταν το συντεταγμένο τμήμα που είχε πολεμήσει στη Ματαράγκα και οι υπόλοιπες μονάδες, ενώ το πλήθος παρακολουθεί σαν σε όνειρο, παρασυρμένο από την έξαρση, την οποία το εξακόντισε η απόκτηση της ελευθερίας».