Όταν ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Θεοχάρης, προανήγγειλε αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με βεβιασμένες δηλώσεις κράτησε αποστάσεις από τον εν λόγω υφυπουργό, λέγοντας ότι η άποψη του απέχει από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Δεν πέρασε παρά ένα μικρό διάστημα κι ανακοινώθηκαν οι νέοι, οριζόντιοι «κεφαλικοί» φόροι για όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Μόλις λίγους μήνες πριν ο Πρωθυπουργός της χώρας με βαρύγδουπες δηλώσεις και προεκλογικές μεγαλοστομίες ισχυριζόταν ότι μείωσε 50 φόρους και παράλληλα δεσμεύονταν κατηγορηματικά ότι δεν θα επιβληθεί κανένας νέος. Μάλιστα είχε προχωρήσει τότε σε μια σειρά εξαγγελιών που περιλάμβαναν αυξήσεις και παροχές, αλλά και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, λέγοντας συγκεχυμένα και με γενικολογίες ότι αυτές θα συνδεθούν με τον στόχο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Η βασική προεκλογική εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν θα αυξηθεί ούτε ένας φόρος πέφτει στο κενό. Το αφήγημα πως «η κυβέρνηση αυτή δεν επιβάλλει νέους φόρους» κατέρρευσε με το νέο προτεινόμενο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
Σήμερα, η κυβέρνηση στοχοποιεί και τιμωρεί 500.000 χιλιάδες επαγγελματίες, τους οποίους κατηγορεί για φοροδιαφυγή με μοναδικό τεκμήριο το γεγονός ότι αυτοί δεν καταφέρνουν να έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα.
Φόροι με τεκμήρια που παραπέμπουν στο παρελθόν, όπως αυτοί που επιβάλλει οριζόντια η κυβέρνηση στους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν εφαρμόζονται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Επί της ουσίας, επιβάλλονται για να καλύψουν την αποδεδειγμένη αδυναμία περιορισμού της φοροδιαφυγής. Μάλιστα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τα έσοδα για το 2024 που προέρχονται από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μηδενικά. Τα κρατικά έσοδα στηρίζονται κατά 65% στους έμμεσους φόρους, αν συμπεριληφθούν σε αυτούς και οι φόροι περιουσίας, όταν πριν από 10 χρόνια ήταν κάτω του 54%. Και βέβαια η συνεχιζόμενη αύξηση των έμμεσων φόρων τροφοδοτείται και από την ακρίβεια, για την οποία η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση αποφεύγει να αγγίξει τις πολυεθνικές και τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές, που ανεβάζουν τις τιμές και εξασφαλίζουν τα κέρδη για τους υπερεθνικούς συνεργάτες των εντόπιων αντιπροσώπων.
Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα άλλοθι. Δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι παρέλαβε καμένη γη καθότι είναι στο τιμόνι της χώρας πάνω από τέσσερα χρόνια, εφαρμόζοντας μια χρεοκοπημένη πολιτική. Και είναι μία πολιτική που έχει αποτύχει, γιατί η εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα να μην παίρνουμε οριζόντια μέτρα αλλά να αξιοποιούμε τα ψηφιακά εργαλεία τόσο για τις διασταυρώσεις στοιχείων όσο και για τους ελέγχους με στόχευση τον εντοπισμό της μεγάλης φοροδιαφυγής. Γι’ αυτό και είναι απορίας άξιο πώς επιδιώκει η κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή όταν δεν έχει μεριμνήσει ώστε να έχουν συνδεθεί τα POS με τις ταμειακές μηχανές σε όλους τους κλάδους επαγγελμάτων κι όταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή και στις Βρυξέλλες παρουσιάζει μηδενικό στόχο εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το 2024.
Παπαγεωργίου Σωτήρης
Φιλόλογος ΑΠΘ, MSc
Υπ. Διδάκτωρ Παν\ίου Ιωαννίνων
Μέλος ΚΠΕ ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ