Λίγους μόλις μήνες μετά την ολοκληρωτική καταστροφή από την κακοκαιρία «Daniel», παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις – ακόμη και διά στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού της χώρας- οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι του Νομού μας παραμένουν αβοήθητοι και ξεχασμένοι από την Ελληνική Κυβέρνηση.
Ενώ ο Πρωθυπουργός εξαγγέλλει «επιτόπιες» μετεγκαταστάσεις (γνωστή η τακτική, βλέπε Αρκαλοχώρι, Δαμάσι- οι άνθρωποι ζουν ακόμη στα κοντέινερ), την ίδια στιγμή αναζητείται υπεύθυνος ώστε να προχωρήσει η απομάκρυνση πεσμένων και ετοιμόρροπων κτιρίων που αποτελούν απειλή για την σωματική ακεραιότητα των κατοίκων και είναι εστίες μόλυνσης για όλο τον Δήμο Παλαμά.
Αντί των «παχυλών» λόγων, είναι επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσει η επίσπευση των αυτοψιών, τόσο του πρώτου ελέγχου όσο και των επανελέγχων, για τον χαρακτηρισμό των κτιρίων και την έκδοση των αδειών επισκευής. Οι διαδικασίες θα μπορούσαν να τρέξουν γρηγορότερα εάν δημιουργούνταν Γραφείο-παράρτημα της ΔΑΕΦΚ στον Παλαμά, στο επίκεντρο της πλημμύρας, στον Δήμο με τις μεγαλύτερες καταστροφές. Δεδομένων των συνθηκών, αναγκαία φαντάζει και η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φακέλων για την έκδοση των αδειών επισκευής (λήγει 04/10/2024), λόγω του τεράστιου μεγέθους της καταστροφής και της πληθώρας κτιρίων που έχουν πληγεί.
Όλα αυτά η σημερινή κυβέρνηση τα αγνοεί. Δεν είναι βέβαια το μόνο που αγνοεί καθώς ένα μεγάλο μέρος των πλημμυροπαθών δεν έχει λάβει ακόμη την αποζημίωση της «πρώτης αρωγής», ενώ η χορήγηση του επιδόματος ενοικίου στους πλημμυροπαθείς, έχει μετατραπεί σε «είδος προς εξαφάνιση».
Η κυβέρνηση θα μπορούσε ήδη να έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες, ωστόσο φαίνεται πως δεν επιδιώκει να δώσει λύσεις που θα ανακουφίσουν τους κατοίκους του Νομού μας που επλήγησαν από την καταστροφή. Ενώ θα μπορούσε για παράδειγμα να θεσμοθετήσει ένα πρόγραμμα «τύπου Εξοικονομώ» (για κατοικίες και επιχειρήσεις) αποκλειστικά για τις πληγείσες περιοχές, όπως έχει προτείνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για αντίστοιχες περιπτώσεις, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της επισκευής των κτιρίων με στόχο την προώθηση της εθνικής και κοινοτικής ενεργειακής πολιτικής για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, εντούτοις εισπράττουμε σε όλο της το μεγαλείο την κυβερνητική απάθεια, μια απάθεια που έχει θέσει τον νομό μας στο περιθώριο της κυβερνητικής πολιτικής.
Η κακοκαιρία «Daniel» άφησε στο πέρασμά της ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία, στο περιβάλλον, στις υποδομές και σε όλους σαφώς τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτών απαιτείται -εκτός από τα προαναφερθέντα- ένας μακρόπνοος σχεδιασμός για την ανασυγκρότηση και την αναγέννηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των Καρδιτσιωτών.
Δρ. Παπαγεωργίου Σωτήρης
Διδάκτωρ Παν/ίου Ιωαννίνων
Μέλος Κ.Π.Ε. Π.Α.Σ.Ο.Κ.