Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου, 2025
karditsain.gr
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Ελλάδα
  • Επιχειρείν
  • Πυθία
  • Διεθνή
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Ελλάδα
  • Επιχειρείν
  • Πυθία
  • Διεθνή
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
karditsain.gr
No Result
View All Result

Τί θέση έχει το κόκκινο κρέας στη διατροφή μας

  • Newsroom
  • 26 Ιανουαρίου, 2024
Τί θέση έχει το κόκκινο κρέας στη διατροφή μας
ShareTweet

Το κόκκινο κρέας έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, καρκίνου του πνεύμονα, καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφάνιση αδενώματος ωοθηκών, προστάτη, νεφρών και στομάχου, καθώς και με κακοήθεια στην ουροδόχο κύστη.

Πώς παρουσιάζεται το κόκκινο κρέας στη μεσογειακή διατροφή;

«Όπως είναι γνωστό η μεσογειακή διατροφή θεωρείται σήμερα ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο. Περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία φαγητών, τα οποία καταναλώνονται με μέτρο.

Τυπικά, η μεσογειακή διατροφή είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και ζωικές πρωτεΐνες, υψηλή σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά και εμφανίζει επαρκή ισορροπία ωμέγα-6/ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Το συγκεκριμένο πρότυπο διατροφής έχει συσχετιστεί με μεγάλη ευεργετική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα ζωής του πληθυσμού που την ακολουθεί.

Αρκετές μελέτες έχουν προσπαθήσει να ανακαλύψουν την αιτιολογική σχέση και τη βαρύτητα αυτής ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και στην εμφάνιση των χρόνιων νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα», αναφέρουν ο κ. Ανδρέας Μελιδώνης Συντονιστής Δ/ντης Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital – Πρόεδρος Ε. ΚΟ. ΜΕ. Ν. και η  κ. Αναστασία Ταμπάκου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις» συνεχίζουν, «είναι η πιο κοινή αιτία θνησιμότητας. Τα αίτια της πρόκλησης αυτών είναι οι διαταραχές λιπιδίων, η ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση LDL-χοληστερόλης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το ανδρικό φύλο και η σωματική αδράνεια.

Στο φάσμα των χρόνιων νοσημάτων που έχουν μελετηθεί σε σύγκριση με την αυξημένη κατανάλωση λιπαρών έρχεται να προστεθεί και ο σακχαρώδης διαβήτης, του οποίου τα περιστατικά τα τελευταία χρόνια, αυξάνονται εκθετικά. Ο διαβήτης τύπου 2 και οι επιπλοκές του αποτελούν μείζον παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, επηρεάζοντας σχεδόν όλους τους πληθυσμούς τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες με υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας».

Σύμφωνα με μελέτες τα διαιτητικά κορεσμένα λιπαρά οξέα (SFA), τα οποία βρίσκονται στο γάλα, το βούτυρο, το τυρί, το βόειο κρέας, το αρνί, το χοιρινό, τα πουλερικά, το φοινικέλαιο και το λάδι καρύδας αυξάνουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και κυρίως την (κακή) LDL- χοληστερόλη. Τα τρανς λιπαρά οξέα (TFA), τα οποία απαντώνται φυσικά στο κρέας έχουν ενοχοποιηθεί για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτήματα και την αναζήτηση μιας τεκμηριωμένης απάντησης, πραγματοποιήθηκε μια συστηματική ανασκόπηση και μετανάλυση, ανατρέχοντας σε όλη τη βιβλιογραφία που έχει δημοσιευτεί μέχρι το Νοέμβριο του 2021.

Η μετανάλυση περιελάμβανε 43 μελέτες, 17 μελέτες οι οποίες αφορούσαν στην επίδραση σε καρδιαγγειακά νοσήματα, 16 μελέτες για τη συσχέτιση με το έμφραγμα του μυοκαρδίου, 6 μελέτες για την καρδιακή ανεπάρκεια και 23 μελέτες οι οποίες αφορούσαν το σακχαρώδη διαβήτη.

Τόσο το επεξεργασμένο όσο και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έδειξαν θετική συσχέτιση με την αύξηση του κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και του σακχαρώδους διαβήτη.

Το επεξεργασμένο, ειδικά, κρέας (και επεξεργασμένο κρέας θεωρείται κάθε κρέας που έχει τροποποιηθεί προκειμένου να βελτιωθεί η γεύση του, είτε να παραταθεί η διάρκεια ζωής του). Μέθοδοι επεξεργασίας κρέατος είναι το αλάτισμα, η ξήρανση, η ζύμωση, η προσθήκη συντηρητικών κ.α.. Έτσι επεξεργασμένα κρέατα -είναι το μπέικον, το ζαμπόν, τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, το κονσερβοποιημένο κρέας κ.λπ.- φάνηκε να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και καρδιακής ανεπάρκειας. Τα αποτελέσματα της μετανάλυσης δεν έδειξαν κάποια στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες.

Ειδικότερα, η στατιστική ανάλυση έδειξε πως για κάθε 100g μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, αυξάνεται ο κίνδυνος των καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 11%, ενώ για κάθε 50g επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο, στο 26%.

Επιπλέον, η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με 17% μεγαλύτερο κίνδυνο για τη εκδήλωση στεφανιαίας νόσου. Αντιθέτως, το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας φαίνεται να επηρεάζει την πρόκληση εμφράγματος του μυοκαρδίου σε ποσοστό 16% μεγαλύτερο, ενώ το μη επεξεργασμένο κρέας δεν φάνηκε να ενοχοποιείται για τη συγκεκριμένη δράση.

Την ίδια ακριβώς σχέση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, αλλά όχι του μη επεξεργασμένου ανέδειξαν οι μελέτες όσον αφορά και την καρδιακή ανεπάρκεια, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατά 16%.

Το μη επεξεργασμένο κρέας, παρόλα αυτά, συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη κύησης, απ’ ότι το επεξεργασμένο κρέας, σε ποσοστό 100% ανά 100g κόκκινου κρέατος. Παράλληλα, ο κίνδυνος για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 φαίνεται να αυξάνεται κατά 16% ανά 100g μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και 44% ανά 50g επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος.

«Οι οδοί μέσω των οποίων μπορεί να οδηγήσει η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος στην εμφάνιση των παραπάνω νοσημάτων ποικίλουν. Η εμφάνιση υπέρτασης, ινσουλινοαντίστασης, τα υψηλότερα επίπεδα του ινσολινόφορφου αυξητικού παράγοντα (IGF-1) και η αύξηση των επιπέδων LDL χοληστερόλης, είναι μερικές περιπτώσεις όπου το κόκκινο κρέας έχει άμεση σχέση», επισημαίνουν οι ειδικοί.

«Αξίζει, επίσης, να τονίσουμε ότι η αρνητική επίδραση του κόκκινου κρέατος παρουσιάζεται πιο έντονη στον δυτικό πολιτισμό, όπου η κατανάλωσή του είναι μεγαλύτερη.

Συμπερασματικά το κόκκινο κρέας και ιδιαίτερα το επεξεργασμένο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και μεταβολικών επιπλοκών και αυτό πλέον τεκμηριώνεται από πλειάδα μελετών και μεταναλύσεων. Η Μεσογειακή διατροφή και οι συστάσεις της όσον αφορά το κρέας είναι η αναμφισβήτητη υγιής διατροφική απάντηση και στην περίπτωση του κόκκινου κρέατος», καταλήγουν ο κ. Μελιδώνης και η κ. Ταμπάκου.

Πρόσφατα Άρθρα

Η «Πυθία» αποκλειστικά στο karditsain.gr
Πυθία

Η Πυθία μασάει τα φύλλα της… και προβλέπει..

20 Οκτωβρίου 2025

Βδομάδα ξεκινάει και οι εξελίξεις τρέχουν… Η ΝΔ αφού τα κάμωσε όλα καλά ρίχνει όλο το βάρος στις εκλογές των...

Διαβάστε Περισσότερα
Τσιπουροβραδιά ‘25 & Γεύσεις Οσπρίων
Διάφορα

Τσιπουροβραδιά ‘25 & Γεύσεις Οσπρίων

19 Οκτωβρίου 2025

Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Πύργου Κιερίου ,με την υποστήριξη του  Δήμου Σοφάδων ,σας προσκαλεί σε μια μοναδική βραδιά γεμάτη παράδοση,...

Διαβάστε Περισσότερα
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο «Καφέ της Επιστήμης» στην Ελασσόνα
Ελλάδα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο «Καφέ της Επιστήμης» στην Ελασσόνα

19 Οκτωβρίου 2025

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου στην Ελασσόνα το πρώτο «Καφέ της Επιστήμης» της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μια σειρά...

Διαβάστε Περισσότερα
Επιτυχημένη δράση ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού στο Φανάρι
Τοπικά

Επιτυχημένη δράση ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού στο Φανάρι

19 Οκτωβρίου 2025

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, το Κέντρο Υγείας Μουζακίου, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας...

Διαβάστε Περισσότερα
Συνάντηση Καραλαριώτου-Γαλαμάτη στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας
Ελλάδα

Συνάντηση Καραλαριώτου-Γαλαμάτη στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας

19 Οκτωβρίου 2025

Τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Δημήτρη Γαλαμάτη δέχθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο της η ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης...

Διαβάστε Περισσότερα
Rapid test από το εξωτερικό προμηθεύεται άμεσα η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της πανώλης στα ζώα
Τοπικά

Δημήτρης Κουρέτας για ευλογιά: «Να ζητηθεί άμεσα η βοήθεια της Κομισιόν»

17 Οκτωβρίου 2025

Την ανάγκη αλλαγής στρατηγικής στο ζήτημα της ευλογιάς επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και τονίζει την ανάγκη να ζητηθεί...

Διαβάστε Περισσότερα
Κωτσός : Η κυβέρνησή μας ενισχύει τα προγράμματα ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Θεσσαλία
Τοπικά

Δικαίωση για χιλιάδες αγρότες – Έγινε νόμος του κράτους η πρόταση του Βουλευτή Γιώργου Κωτσού για την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης στον πρώην ΟΓΑ

17 Οκτωβρίου 2025

Μια σημαντική δικαίωση για χιλιάδες αγρότες της χώρας μας αποτελεί η ψήφιση του άρθρου 74 του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου...

Διαβάστε Περισσότερα
3ος Περίπατος για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού στο Μουζάκι, τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου
Τοπικά

3ος Περίπατος για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού στο Μουζάκι, τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου

17 Οκτωβρίου 2025

Ο Δήμος Μουζακίου, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Μουζακίου, το Κέντρο Υγείας Μουζακίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μουζακίου,...

Διαβάστε Περισσότερα
Τιμητική βραδιά για τον Γιώργο Θωμόπουλο στο παλιό σχολείο Μοσχολουρίου
Διάφορα

Τιμητική βραδιά για τον Γιώργο Θωμόπουλο στο παλιό σχολείο Μοσχολουρίου

16 Οκτωβρίου 2025

Στον κατάμεστο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Μοσχολουρίου ο οποίος αποδείχτηκε πολύ μικρός να φιλοξενήσει, όχι μόνο τα μέλη της...

Διαβάστε Περισσότερα
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δράση για την ψυχική υγεία στο Μουζάκι
Τοπικά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δράση για την ψυχική υγεία στο Μουζάκι

16 Οκτωβρίου 2025

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Μουζακίου και οι ψυχολόγοι κα. Νίκη Μίχου και κα. Ελισάβετ Σουβατζή, σε συνεργασία με το Δήμο...

Διαβάστε Περισσότερα

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Next Post
YouGov Profiles – Focus Bari: Πάνω από ένας στους δύο Έλληνες τρώνε συστηματικά έξω

YouGov Profiles – Focus Bari: Πάνω από ένας στους δύο Έλληνες τρώνε συστηματικά έξω

Μητσοτάκης: Τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής θα επιστρέψουν στην κοινωνία

Καμπανάκι των πολιτών σε 4 δημοσκοπήσεις – «Ναι» με αστερίσκους για τα ομόφυλα ζευγάρια

Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων: Τον Δεκέμβρη οι αποφάσεις για κινητοποιήσεις

Συμπαράστασης- Αλληλεγγύης του Ν.Τ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τους αγρότες της Καρδίτσας

Έκοψε την πίτα του το Επιμελητήριο Καρδίτσης

Έκοψε την πίτα του το Επιμελητήριο Καρδίτσης

  • Δήλωση Συμμόρφωσης
  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Πολιτική Cookies

© 2023 Karditsain.gr

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Ελλάδα
  • Επιχειρείν
  • Πυθία
  • Διεθνή
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία

© 2023 Karditsain.gr