Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2025
karditsain.gr
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Ελλάδα
  • Επιχειρείν
  • Πυθία
  • Διεθνή
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Ελλάδα
  • Επιχειρείν
  • Πυθία
  • Διεθνή
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
karditsain.gr
No Result
View All Result

Τί θέση έχει το κόκκινο κρέας στη διατροφή μας

  • Newsroom
  • 26 Ιανουαρίου, 2024
Τί θέση έχει το κόκκινο κρέας στη διατροφή μας
ShareTweet

Το κόκκινο κρέας έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, καρκίνου του πνεύμονα, καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφάνιση αδενώματος ωοθηκών, προστάτη, νεφρών και στομάχου, καθώς και με κακοήθεια στην ουροδόχο κύστη.

Πώς παρουσιάζεται το κόκκινο κρέας στη μεσογειακή διατροφή;

«Όπως είναι γνωστό η μεσογειακή διατροφή θεωρείται σήμερα ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο. Περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία φαγητών, τα οποία καταναλώνονται με μέτρο.

Τυπικά, η μεσογειακή διατροφή είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και ζωικές πρωτεΐνες, υψηλή σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά και εμφανίζει επαρκή ισορροπία ωμέγα-6/ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Το συγκεκριμένο πρότυπο διατροφής έχει συσχετιστεί με μεγάλη ευεργετική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα ζωής του πληθυσμού που την ακολουθεί.

Αρκετές μελέτες έχουν προσπαθήσει να ανακαλύψουν την αιτιολογική σχέση και τη βαρύτητα αυτής ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και στην εμφάνιση των χρόνιων νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα», αναφέρουν ο κ. Ανδρέας Μελιδώνης Συντονιστής Δ/ντης Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital – Πρόεδρος Ε. ΚΟ. ΜΕ. Ν. και η  κ. Αναστασία Ταμπάκου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις» συνεχίζουν, «είναι η πιο κοινή αιτία θνησιμότητας. Τα αίτια της πρόκλησης αυτών είναι οι διαταραχές λιπιδίων, η ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση LDL-χοληστερόλης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το ανδρικό φύλο και η σωματική αδράνεια.

Στο φάσμα των χρόνιων νοσημάτων που έχουν μελετηθεί σε σύγκριση με την αυξημένη κατανάλωση λιπαρών έρχεται να προστεθεί και ο σακχαρώδης διαβήτης, του οποίου τα περιστατικά τα τελευταία χρόνια, αυξάνονται εκθετικά. Ο διαβήτης τύπου 2 και οι επιπλοκές του αποτελούν μείζον παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, επηρεάζοντας σχεδόν όλους τους πληθυσμούς τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες με υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας».

Σύμφωνα με μελέτες τα διαιτητικά κορεσμένα λιπαρά οξέα (SFA), τα οποία βρίσκονται στο γάλα, το βούτυρο, το τυρί, το βόειο κρέας, το αρνί, το χοιρινό, τα πουλερικά, το φοινικέλαιο και το λάδι καρύδας αυξάνουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και κυρίως την (κακή) LDL- χοληστερόλη. Τα τρανς λιπαρά οξέα (TFA), τα οποία απαντώνται φυσικά στο κρέας έχουν ενοχοποιηθεί για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτήματα και την αναζήτηση μιας τεκμηριωμένης απάντησης, πραγματοποιήθηκε μια συστηματική ανασκόπηση και μετανάλυση, ανατρέχοντας σε όλη τη βιβλιογραφία που έχει δημοσιευτεί μέχρι το Νοέμβριο του 2021.

Η μετανάλυση περιελάμβανε 43 μελέτες, 17 μελέτες οι οποίες αφορούσαν στην επίδραση σε καρδιαγγειακά νοσήματα, 16 μελέτες για τη συσχέτιση με το έμφραγμα του μυοκαρδίου, 6 μελέτες για την καρδιακή ανεπάρκεια και 23 μελέτες οι οποίες αφορούσαν το σακχαρώδη διαβήτη.

Τόσο το επεξεργασμένο όσο και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έδειξαν θετική συσχέτιση με την αύξηση του κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και του σακχαρώδους διαβήτη.

Το επεξεργασμένο, ειδικά, κρέας (και επεξεργασμένο κρέας θεωρείται κάθε κρέας που έχει τροποποιηθεί προκειμένου να βελτιωθεί η γεύση του, είτε να παραταθεί η διάρκεια ζωής του). Μέθοδοι επεξεργασίας κρέατος είναι το αλάτισμα, η ξήρανση, η ζύμωση, η προσθήκη συντηρητικών κ.α.. Έτσι επεξεργασμένα κρέατα -είναι το μπέικον, το ζαμπόν, τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, το κονσερβοποιημένο κρέας κ.λπ.- φάνηκε να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και καρδιακής ανεπάρκειας. Τα αποτελέσματα της μετανάλυσης δεν έδειξαν κάποια στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες.

Ειδικότερα, η στατιστική ανάλυση έδειξε πως για κάθε 100g μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, αυξάνεται ο κίνδυνος των καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 11%, ενώ για κάθε 50g επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο, στο 26%.

Επιπλέον, η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με 17% μεγαλύτερο κίνδυνο για τη εκδήλωση στεφανιαίας νόσου. Αντιθέτως, το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας φαίνεται να επηρεάζει την πρόκληση εμφράγματος του μυοκαρδίου σε ποσοστό 16% μεγαλύτερο, ενώ το μη επεξεργασμένο κρέας δεν φάνηκε να ενοχοποιείται για τη συγκεκριμένη δράση.

Την ίδια ακριβώς σχέση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, αλλά όχι του μη επεξεργασμένου ανέδειξαν οι μελέτες όσον αφορά και την καρδιακή ανεπάρκεια, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατά 16%.

Το μη επεξεργασμένο κρέας, παρόλα αυτά, συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη κύησης, απ’ ότι το επεξεργασμένο κρέας, σε ποσοστό 100% ανά 100g κόκκινου κρέατος. Παράλληλα, ο κίνδυνος για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 φαίνεται να αυξάνεται κατά 16% ανά 100g μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και 44% ανά 50g επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος.

«Οι οδοί μέσω των οποίων μπορεί να οδηγήσει η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος στην εμφάνιση των παραπάνω νοσημάτων ποικίλουν. Η εμφάνιση υπέρτασης, ινσουλινοαντίστασης, τα υψηλότερα επίπεδα του ινσολινόφορφου αυξητικού παράγοντα (IGF-1) και η αύξηση των επιπέδων LDL χοληστερόλης, είναι μερικές περιπτώσεις όπου το κόκκινο κρέας έχει άμεση σχέση», επισημαίνουν οι ειδικοί.

«Αξίζει, επίσης, να τονίσουμε ότι η αρνητική επίδραση του κόκκινου κρέατος παρουσιάζεται πιο έντονη στον δυτικό πολιτισμό, όπου η κατανάλωσή του είναι μεγαλύτερη.

Συμπερασματικά το κόκκινο κρέας και ιδιαίτερα το επεξεργασμένο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και μεταβολικών επιπλοκών και αυτό πλέον τεκμηριώνεται από πλειάδα μελετών και μεταναλύσεων. Η Μεσογειακή διατροφή και οι συστάσεις της όσον αφορά το κρέας είναι η αναμφισβήτητη υγιής διατροφική απάντηση και στην περίπτωση του κόκκινου κρέατος», καταλήγουν ο κ. Μελιδώνης και η κ. Ταμπάκου.

Πρόσφατα Άρθρα

Όλοι σφάζονται στην ποδιά του Στέργιου…
Παραπολιτικά

Όλοι σφάζονται στην ποδιά του Στέργιου…

3 Σεπτεμβρίου 2025

Πετυχημένος και μεθοδικός ο Ανδρέας Στέργιου, δήμαρχος Αργιθέας, δεύτερη θητεία… Και δεν κατάφερε και λίγα σε έναν ξεχασμένο από τον...

Διαβάστε Περισσότερα
«Ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος»
Διάφορα

Παπαγεωργίου Σωτήρης: «44 μέτρα σε τρεις άξονες για το “Δημογραφικό” στην εκδήλωση της 3ης του Σεπτέμβρη»

3 Σεπτεμβρίου 2025

Το δημογραφικό εξελίσσεται σε «ωρολογιακή βόμβα» για την ελληνική επαρχία αλλά και για το σύνολο της χώρας. Ο Νομός Καρδίτσας,...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου στο  Παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο στον Παλαμά
Επιχειρείν

Υπόμνημα εμπόρων Καρδίτσας προς τη ΔΟΥ για την οικονομική ασφυξία

3 Σεπτεμβρίου 2025

Στην Καρδίτσα των δύο πλημμυρών, της αγοράς που όλο και πιο κάτω πηγαίνει από θέμα τζίρου - αγοραστικής κίνησης και...

Διαβάστε Περισσότερα
Αναγκαία η άμεση αξιοποίηση του Κοινοτικού Ξενώνα Μητρόπολης
Διάφορα

Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας: Μια γιορτή για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ανάπτυξη που πρέπει όλοι να «αγκαλιάσουμε»

3 Σεπτεμβρίου 2025

Του Κώστα Μπαρμπούτη Οικονομολόγου, Περιφερειακού Συμβούλου Κάθε Σεπτέμβρη, με εξαίρεση τα τελευταία 5 χρόνια λόγω της πανδημίας του COVID 19,...

Διαβάστε Περισσότερα
Παράδοση – παραλαβή εκλογικού υλικού και λειτουργία υπηρεσιών του δήμου Μουζακίου
Τοπικά

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή παραγωγών στο περίπτερο του Δήμου Μουζακίου στην έκθεση «THESSALY EXPO Καρδίτσα 2025»

3 Σεπτεμβρίου 2025

Ο Δήμος Μουζακίου θα συμμετάσχει στην 18η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση “THESSALY EXPO Καρδίτσα 2025”, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως...

Διαβάστε Περισσότερα
Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτα  στο Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος στην Καρδίτσα
Τοπικά

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτα στο Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος στην Καρδίτσα

3 Σεπτεμβρίου 2025

Για τον καθοριστικό ρόλο που επιτελεί το Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος στην Καρδίτσα στην ταξινόμηση και πιστοποίηση της ποιότητας του...

Διαβάστε Περισσότερα
ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα αποφάσεων μετά τη βαριά ήττα στις εκλογές – Το δίλημμα για το συνέδριο και το στοίχημα του «επανακαθορισμού»
Παραπολιτικά

Νέο αίμα… και όνομα για τον Τσίπρα στην Καρδίτσα…

2 Σεπτεμβρίου 2025

Όσο και αν κάποιοι νιώθουν πως ο Τσίπρας τους ανήκει γιατί όλοι ήταν Συνασπισμός, μάλλον ήρθε η ώρα να πέσουν...

Διαβάστε Περισσότερα
Κέντρο Φιλοξενίας επισκεπτών-ορειβατών αποκτά η ορεινή Αργιθέα
Τοπικά

Κέντρο Φιλοξενίας επισκεπτών-ορειβατών αποκτά η ορεινή Αργιθέα

2 Σεπτεμβρίου 2025

Την Αργιθέα, την ακριτική, ορεινή περιοχής της Θεσσαλίας, πρότεινε ο Περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Κουρέτας στη διοίκηση της ΔΕΘ HELEXPO που...

Διαβάστε Περισσότερα
Συνεδριάζει την Παρασκευή το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρδίτσας
Τοπικά

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καρδίτσας για τους Τρίτεκνους

1 Σεπτεμβρίου 2025

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρδίτσας λαμβάνοντας υπόψη: • Το μείζον δημογραφικό ζήτημα που αποτελεί αντικείμενο δημόσιας συζήτησης σε ευρωπαϊκό...

Διαβάστε Περισσότερα
Η «Πυθία» αποκλειστικά στο karditsain.gr
Παραπολιτικά

Η Πυθεία μασάει τα φύλλα της… και προβλέπει…!!

1 Σεπτεμβρίου 2025

Η πόλη επιστρέφει στους ρυθμούς της και η βδομάδα που έρχεται είναι εβδομάδα ΔΕΘ… Μηνύματα από τα κόμματα στα μέλη...

Διαβάστε Περισσότερα

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Next Post
YouGov Profiles – Focus Bari: Πάνω από ένας στους δύο Έλληνες τρώνε συστηματικά έξω

YouGov Profiles – Focus Bari: Πάνω από ένας στους δύο Έλληνες τρώνε συστηματικά έξω

Μητσοτάκης: Τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής θα επιστρέψουν στην κοινωνία

Καμπανάκι των πολιτών σε 4 δημοσκοπήσεις – «Ναι» με αστερίσκους για τα ομόφυλα ζευγάρια

Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων: Τον Δεκέμβρη οι αποφάσεις για κινητοποιήσεις

Συμπαράστασης- Αλληλεγγύης του Ν.Τ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τους αγρότες της Καρδίτσας

Έκοψε την πίτα του το Επιμελητήριο Καρδίτσης

Έκοψε την πίτα του το Επιμελητήριο Καρδίτσης

  • Δήλωση Συμμόρφωσης
  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Πολιτική Cookies

© 2023 Karditsain.gr

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Ελλάδα
  • Επιχειρείν
  • Πυθία
  • Διεθνή
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία

© 2023 Karditsain.gr