Σάββατο, 15 Νοεμβρίου, 2025
karditsain.gr
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Ελλάδα
  • Επιχειρείν
  • Πυθία
  • Διεθνή
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Ελλάδα
  • Επιχειρείν
  • Πυθία
  • Διεθνή
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
karditsain.gr
No Result
View All Result

Τί θέση έχει το κόκκινο κρέας στη διατροφή μας

  • Newsroom
  • 26 Ιανουαρίου, 2024
Τί θέση έχει το κόκκινο κρέας στη διατροφή μας
ShareTweet

Το κόκκινο κρέας έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, καρκίνου του πνεύμονα, καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφάνιση αδενώματος ωοθηκών, προστάτη, νεφρών και στομάχου, καθώς και με κακοήθεια στην ουροδόχο κύστη.

Πώς παρουσιάζεται το κόκκινο κρέας στη μεσογειακή διατροφή;

«Όπως είναι γνωστό η μεσογειακή διατροφή θεωρείται σήμερα ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο. Περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία φαγητών, τα οποία καταναλώνονται με μέτρο.

Τυπικά, η μεσογειακή διατροφή είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και ζωικές πρωτεΐνες, υψηλή σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά και εμφανίζει επαρκή ισορροπία ωμέγα-6/ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Το συγκεκριμένο πρότυπο διατροφής έχει συσχετιστεί με μεγάλη ευεργετική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα ζωής του πληθυσμού που την ακολουθεί.

Αρκετές μελέτες έχουν προσπαθήσει να ανακαλύψουν την αιτιολογική σχέση και τη βαρύτητα αυτής ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και στην εμφάνιση των χρόνιων νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα», αναφέρουν ο κ. Ανδρέας Μελιδώνης Συντονιστής Δ/ντης Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital – Πρόεδρος Ε. ΚΟ. ΜΕ. Ν. και η  κ. Αναστασία Ταμπάκου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις» συνεχίζουν, «είναι η πιο κοινή αιτία θνησιμότητας. Τα αίτια της πρόκλησης αυτών είναι οι διαταραχές λιπιδίων, η ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση LDL-χοληστερόλης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το ανδρικό φύλο και η σωματική αδράνεια.

Στο φάσμα των χρόνιων νοσημάτων που έχουν μελετηθεί σε σύγκριση με την αυξημένη κατανάλωση λιπαρών έρχεται να προστεθεί και ο σακχαρώδης διαβήτης, του οποίου τα περιστατικά τα τελευταία χρόνια, αυξάνονται εκθετικά. Ο διαβήτης τύπου 2 και οι επιπλοκές του αποτελούν μείζον παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, επηρεάζοντας σχεδόν όλους τους πληθυσμούς τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες με υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας».

Σύμφωνα με μελέτες τα διαιτητικά κορεσμένα λιπαρά οξέα (SFA), τα οποία βρίσκονται στο γάλα, το βούτυρο, το τυρί, το βόειο κρέας, το αρνί, το χοιρινό, τα πουλερικά, το φοινικέλαιο και το λάδι καρύδας αυξάνουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και κυρίως την (κακή) LDL- χοληστερόλη. Τα τρανς λιπαρά οξέα (TFA), τα οποία απαντώνται φυσικά στο κρέας έχουν ενοχοποιηθεί για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτήματα και την αναζήτηση μιας τεκμηριωμένης απάντησης, πραγματοποιήθηκε μια συστηματική ανασκόπηση και μετανάλυση, ανατρέχοντας σε όλη τη βιβλιογραφία που έχει δημοσιευτεί μέχρι το Νοέμβριο του 2021.

Η μετανάλυση περιελάμβανε 43 μελέτες, 17 μελέτες οι οποίες αφορούσαν στην επίδραση σε καρδιαγγειακά νοσήματα, 16 μελέτες για τη συσχέτιση με το έμφραγμα του μυοκαρδίου, 6 μελέτες για την καρδιακή ανεπάρκεια και 23 μελέτες οι οποίες αφορούσαν το σακχαρώδη διαβήτη.

Τόσο το επεξεργασμένο όσο και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έδειξαν θετική συσχέτιση με την αύξηση του κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και του σακχαρώδους διαβήτη.

Το επεξεργασμένο, ειδικά, κρέας (και επεξεργασμένο κρέας θεωρείται κάθε κρέας που έχει τροποποιηθεί προκειμένου να βελτιωθεί η γεύση του, είτε να παραταθεί η διάρκεια ζωής του). Μέθοδοι επεξεργασίας κρέατος είναι το αλάτισμα, η ξήρανση, η ζύμωση, η προσθήκη συντηρητικών κ.α.. Έτσι επεξεργασμένα κρέατα -είναι το μπέικον, το ζαμπόν, τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, το κονσερβοποιημένο κρέας κ.λπ.- φάνηκε να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και καρδιακής ανεπάρκειας. Τα αποτελέσματα της μετανάλυσης δεν έδειξαν κάποια στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες.

Ειδικότερα, η στατιστική ανάλυση έδειξε πως για κάθε 100g μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, αυξάνεται ο κίνδυνος των καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 11%, ενώ για κάθε 50g επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο, στο 26%.

Επιπλέον, η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με 17% μεγαλύτερο κίνδυνο για τη εκδήλωση στεφανιαίας νόσου. Αντιθέτως, το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας φαίνεται να επηρεάζει την πρόκληση εμφράγματος του μυοκαρδίου σε ποσοστό 16% μεγαλύτερο, ενώ το μη επεξεργασμένο κρέας δεν φάνηκε να ενοχοποιείται για τη συγκεκριμένη δράση.

Την ίδια ακριβώς σχέση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, αλλά όχι του μη επεξεργασμένου ανέδειξαν οι μελέτες όσον αφορά και την καρδιακή ανεπάρκεια, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατά 16%.

Το μη επεξεργασμένο κρέας, παρόλα αυτά, συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη κύησης, απ’ ότι το επεξεργασμένο κρέας, σε ποσοστό 100% ανά 100g κόκκινου κρέατος. Παράλληλα, ο κίνδυνος για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 φαίνεται να αυξάνεται κατά 16% ανά 100g μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και 44% ανά 50g επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος.

«Οι οδοί μέσω των οποίων μπορεί να οδηγήσει η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος στην εμφάνιση των παραπάνω νοσημάτων ποικίλουν. Η εμφάνιση υπέρτασης, ινσουλινοαντίστασης, τα υψηλότερα επίπεδα του ινσολινόφορφου αυξητικού παράγοντα (IGF-1) και η αύξηση των επιπέδων LDL χοληστερόλης, είναι μερικές περιπτώσεις όπου το κόκκινο κρέας έχει άμεση σχέση», επισημαίνουν οι ειδικοί.

«Αξίζει, επίσης, να τονίσουμε ότι η αρνητική επίδραση του κόκκινου κρέατος παρουσιάζεται πιο έντονη στον δυτικό πολιτισμό, όπου η κατανάλωσή του είναι μεγαλύτερη.

Συμπερασματικά το κόκκινο κρέας και ιδιαίτερα το επεξεργασμένο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και μεταβολικών επιπλοκών και αυτό πλέον τεκμηριώνεται από πλειάδα μελετών και μεταναλύσεων. Η Μεσογειακή διατροφή και οι συστάσεις της όσον αφορά το κρέας είναι η αναμφισβήτητη υγιής διατροφική απάντηση και στην περίπτωση του κόκκινου κρέατος», καταλήγουν ο κ. Μελιδώνης και η κ. Ταμπάκου.

Πρόσφατα Άρθρα

Επετειακή Συναυλία – Αφιέρωμα στα 100 Χρόνια από τη Γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη
Τοπικά

Επετειακή Συναυλία – Αφιέρωμα στα 100 Χρόνια από τη Γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη

14 Νοεμβρίου 2025

Ο Δήμος Σοφάδων και η Δημοτική Μουσική Σχολή Σοφάδων διοργανώνουν μια μεγάλη Επετειακή Συναυλία – Αφιέρωμα στον παγκόσμιο Έλληνα συνθέτη...

Διαβάστε Περισσότερα
Συνεδριάζει την Παρασκευή το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρδίτσας
Τοπικά

Ενημερωτική ομιλία για τον Διαβήτη στα ΚΑΠΗ του Δήμου Καρδίτσας

14 Νοεμβρίου 2025

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Καρδίτσας και το ΚΑΠΗ Καρδίτσας, σε συνεργασία με τις Επισκέπτριες Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας, διοργανώνουν...

Διαβάστε Περισσότερα
Έρευνα του ΑΠΘ: Η Καρδίτσα παράδειγμα για την τοπική ανάπτυξη μέσα από τη συνεργασία και τον συνεταιρισμό
Τοπικά

Έρευνα του ΑΠΘ: Η Καρδίτσα παράδειγμα για την τοπική ανάπτυξη μέσα από τη συνεργασία και τον συνεταιρισμό

14 Νοεμβρίου 2025

Η Καρδίτσα βρέθηκε στο επίκεντρο πανεπιστημιακής έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ως παράδειγμα τοπικής ανάπτυξης που στηρίζεται στη συνεργασία,...

Διαβάστε Περισσότερα
Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των Δοκίμων Αστυφυλάκων στη Σχολή Αστυφυλάκων Μουζακίου
Τοπικά

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των Δοκίμων Αστυφυλάκων στη Σχολή Αστυφυλάκων Μουζακίου

14 Νοεμβρίου 2025

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, η τελετή ορκωμοσίας των 52 Δοκίμων Αστυφυλάκων στη Σχολή Αστυφυλάκων Μουζακίου, παρουσία...

Διαβάστε Περισσότερα
Βλοχός: Βαριές καταγγελίες για αρπαγή περιουσιών με το σχέδιο μετεγκατάστασης του χωριού
Τοπικά

Ενημέρωση για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίσματα κυρίως λόγω των θεομηνιών Ιανός και Ντάνιελ

13 Νοεμβρίου 2025

Στην ευρύτερη περιοχή του Ν. Καρδίτσας μετά τις θεομηνίες “ΙΑΝΟΣ” και “ΝΤΑΝΙΕΛ» καταγράφεται ένας αριθμός κτισμάτων, που έχουν κριθεί και...

Διαβάστε Περισσότερα
Συμμετοχή του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα στη 40η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA
Διάφορα

Συμμετοχή του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα στη 40η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA

13 Νοεμβρίου 2025

Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα συνεχίζει σταθερά την προσπάθεια ανάδειξης της περιοχής και της προβολής του τουριστικού προϊόντος. Σ΄ αυτό το...

Διαβάστε Περισσότερα
Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας υποδέχεται την έκθεση  του γλύπτη Κυριάκου Ρόκου  & της ζωγράφου – χαράκτριας Ρουμπίνας Σαρελάκου
Διάφορα

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας υποδέχεται την έκθεση του γλύπτη Κυριάκου Ρόκου & της ζωγράφου – χαράκτριας Ρουμπίνας Σαρελάκου

13 Νοεμβρίου 2025

Το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2025, στις 20:00 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της έκθεσης του γλύπτη Κυριάκου Ρόκου & της ζωγράφου -...

Διαβάστε Περισσότερα
Βιβή Ντούρβα..  Ένα όνομα που παίζει έντονα..!!!
Παραπολιτικά

Βιβή Ντούρβα.. Ένα όνομα που παίζει έντονα..!!!

13 Νοεμβρίου 2025

Τη Βιβή Ντούρβα τη γνωρίζετε από την περίοδο που έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος Μουζακίου.. Μόλις για λίγες ψήφους δεν εξελέγη...

Διαβάστε Περισσότερα
Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου των Πολυτέκνων Καρδίτσας στον Αντιπεριφερειάρχη
Τοπικά

Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου των Πολυτέκνων Καρδίτσας στον Αντιπεριφερειάρχη

12 Νοεμβρίου 2025

Μέσα σε ζεστό και εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε εθιμοτυπική συνάντηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Πολυτέκνων Καρδίτσας με τον Αντιπεριφερειάρχη...

Διαβάστε Περισσότερα
Πολυτεχνείο: Δικαίωμα στην ελευθερία και στην αξιοπρέπεια – Όχι στην τρομοκρατία και ποινικοποίηση των αγώνων
Τοπικά

Πολυτεχνείο: Δικαίωμα στην ελευθερία και στην αξιοπρέπεια – Όχι στην τρομοκρατία και ποινικοποίηση των αγώνων

12 Νοεμβρίου 2025

Πέρασαν 52 ολόκληρα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου μια εξέγερση του λαού που ποτίστηκε με αίμα και ήταν η...

Διαβάστε Περισσότερα

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Next Post
YouGov Profiles – Focus Bari: Πάνω από ένας στους δύο Έλληνες τρώνε συστηματικά έξω

YouGov Profiles – Focus Bari: Πάνω από ένας στους δύο Έλληνες τρώνε συστηματικά έξω

Μητσοτάκης: Τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής θα επιστρέψουν στην κοινωνία

Καμπανάκι των πολιτών σε 4 δημοσκοπήσεις – «Ναι» με αστερίσκους για τα ομόφυλα ζευγάρια

Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων: Τον Δεκέμβρη οι αποφάσεις για κινητοποιήσεις

Συμπαράστασης- Αλληλεγγύης του Ν.Τ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τους αγρότες της Καρδίτσας

Έκοψε την πίτα του το Επιμελητήριο Καρδίτσης

Έκοψε την πίτα του το Επιμελητήριο Καρδίτσης

  • Δήλωση Συμμόρφωσης
  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Πολιτική Cookies

© 2023 Karditsain.gr

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Παραπολιτικά
  • Ελλάδα
  • Επιχειρείν
  • Πυθία
  • Διεθνή
  • Διάφορα
  • Επικοινωνία

© 2023 Karditsain.gr