Στην περιφέρεια Θεσσαλίας αποδείχθηκε περίτρανα πως τα νέα πρόσωπα με επάρκεια και καθαρό προοδευτικό λόγο, είναι αυτά που μπορούν να δώσουν και πάλι ελπίδα στον τόπο. Πετύχαμε μια μεγάλη νίκη έναντι της αλαζονείας, της αμετροέπειας, των πελατειακών πρακτικών και της κακοδιαχείρισης πολλών ετών.
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η Θεσσαλία θα διοικείται από πρόσωπα που αντιστοιχήθηκαν με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και εκφράζουν τις αγωνίες του προοδευτικού κόσμου.
Οι προγραμματικές συνεργασίες που στοχεύουν να βρίσκονται δίπλα στον πολίτη κέρδισαν συντριπτικά την πρακτική των εκβιασμών, Υπουργών της Κυβέρνησης, οι οποίοι προεκλογικά έφτασαν στο σημείο να εξαρτούν την πορεία των αποζημιώσεων των Θεσσαλών αγροτών από το αποτέλεσμα της κάλπης.
Όμως τώρα είναι ώρα για δουλειά. Δουλειά με σχέδιο και μεθοδικότητα για να ξεκολλήσει ο τόπος μας από τη λάσπη. Οι καταστροφές στην Καρδίτσα και γενικότερα στη Θεσσαλία, αλλά και όλες όσες έχουν προηγηθεί στην Αττική και τον Έβρο επιβεβαιώνουν στον πιο δραματικό τόνο την διαπίστωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ότι «το κλίμα μας καταρρέει πιο γρήγορα από τη δυνατότητά μας να διαχειριστούμε την κατάρρευσή του».
Το ζήτημα της βιώσιμης διαχείρισης από την πλευρά της πολιτείας των ολοένα εντεινόμενων κινδύνων και καταστροφών, όπως στην περίπτωση της Θεσσαλίας, περνά κατά τη γνώμη μου τόσο μέσα από νέα μοντέλα αναπτυξιακής ανασυγκρότησης με στόχο πολλαπλά κοινωνικά οφέλη όσο και μέσα από τον απεγκλωβισμό των δημόσιων πολιτικών από το ισχύον δυσλειτουργικό πλαίσιο περιφερειακής ανάπτυξης, με τη χαμηλή σε γενικές γραμμές ποιότητα των παραγωγικών και κοινωνικών επενδύσεων.
Στη Θεσσαλία χρειαζόμαστε ένα νέο υπόδειγμα Ανασυγκρότησης, δίκαιης κοινωνικά και γεωγραφικά ώστε η «επόμενη μέρα» να μην ταυτίζεται με την επιστροφή στο παλιό αναπτυξιακό πρότυπο, μονάχα δηλαδή στην «αποκατάσταση» των ζημιών και την απλή επαναφορά στο πρότερο στάδιο. Η αποκατάσταση των πληγών στη Θεσσαλία πρέπει να σηματοδοτήσει την αλλαγή και τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό μοντέλο περιφερειακής διοίκησης και ανάπτυξης, είτε αυτή σχετίζεται με τον σχεδιασμό των υποδομών, είτε με την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής, είτε με διαχείριση τοπικών ζητημάτων. Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο και ολιστικό σχέδιο «διοίκησης», ως νέο παράδειγμα περιφερειακής πολιτικής προσαρμοσμένης στην κλιματική κρίση και τις σύγχρονες απαιτήσεις. «Ο δρόμος της ανασυγκρότησης θα είναι τραχύς, οι θυσίες επιβεβλημένες, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα ανταμείψει τους Θεσσαλούς σήμερα, και θα διασφαλίσει την ομαλή και αειφόρο ανάπτυξη της Θεσσαλίας, για λογαριασμό και των επόμενων γενεών.» Αυτή είναι η πρώτη δήλωση του νεοεκλεγέντος Περιφεριάρχη Δημ. Κουρέτα, αμέσως μετά την εκλογή του. Είναι μια δήλωση ελπίδας για το σήμερα αλλά και το αύριο της Θεσσαλίας.