Στη χώρα μας, σήμερα, το ιδιωτικό χρέος ανέρχεται στα 240 δις και τα κόκκινα δάνεια σε 69 δις. Με τον ισχύοντα εξωδικαστικό μηχανισμό για το ιδιωτικό χρέος, το μεγαλύτερο μέρος των ρυθμίσεων (85%) καταλήγει στον «κάλαθο των αχρήστων», αφού το ισχύον σύστημα είναι ελάχιστα λειτουργικό και δεν συμβάλλει στην παραγωγή ρεαλιστικών και βιώσιμων ρυθμίσεων. Ο ίδιος μηχανισμός φαίνεται ν’ αποτυγχάνει στην πράξη και σε ό,τι αφορά στα κόκκινα δάνεια αφού από τα ρυθμιζόμενα ποσά (10,5 δις) εκτιμάται πως μόλις το 1/5 αφορά εν τέλει τα «κόκκινα δάνεια», τα οποία στην πράξη πολύ γρήγορα «κοκκινίζουν» και πάλι.
Με την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τρίτη φορά (!) προβλέπεται μεταξύ άλλων η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης σε 120 δόσεις, με μικρή προκαταβολή, κλιμακωτή έκπτωση επί των προσαυξήσεων κι εφόσον ο οφειλέτης αποπληρώσει με συνέπεια το 70% του συνόλου, το υπόλοιπο 30% διαγράφεται. Προβλέπεται επίσης η αύξηση κατά 20% των ορίων των περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων για την έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου οφειλέτη, λαμβάνοντας έτσι υπόψη τις αυξήσεις του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που επήλθαν από το 2021, και καθιερώνεται η εφεξής τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους, ενώ για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες δεν υπολογίζονται για τη συμπλήρωση των περιουσιακών ορίων αξία αγρών μέχρι το ύψος των 50.000 ευρώ.
Θεσπίζεται, ακόμη, υπό την ευθύνη της ΓΓΧΤΔΙΧ, τριμερής Επιτροπή Διευθέτησης Οφειλών, στην οποία μπορεί να προσφεύγει ο οφειλέτης στο πλαίσιο του εξωδικαστικού και του Κώδικα Δεοντολογίας για την επιδίωξη μίας ρεαλιστικής και βιώσιμης ρύθμισης, διευρύνοντας παράλληλα τα κριτήρια και τους παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για την πρόταση ρύθμισης των οφειλών, προκειμένου να αποτρέπονται οι υπέρογκες δόσεις και να διαμορφώνεται μία πιο βιώσιμη πρόταση ρύθμισης.
Προβλέπεται, τέλος, η ακυρότητα των διαταγών πληρωμής ή της έναρξης διαδικασιών πλειστηριασμού όταν αυτά αποδεδειγμένα πραγματοποιούνται κατά το στάδιο συζητήσεων για την υπογραφή σύμβασης ρύθμισης.
Ιδιαίτερα για το Νομό Καρδίτσας, με τις μεγάλες καταστροφές που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια, η τροπολογία αποτελεί «ανάσα» τόσο για τα εκατοντάδες αγροτικά νοικοκυριά που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται όσο και για τις τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες αναζητούν «σωσίβιο» κι ένα στήριγμα για να «εκκινήσουν» και πάλι.
Δρ. Παπαγεωργίου Σωτήρης,
Διδάκτωρ Παν/ίου Ιωαννίνων
Διδάσκων Παν/ίου Θεσσαλίας
Τομεάρχης Επιστημόνων και μέλος της Κεντρικής Πολ. Επιτροπής ΠΑΣΟΚ