Το θέμα της ύδρευσης, πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των προτεραιοτήτων κάθε σοβαρής δημοτικής αρχής που σέβεται τους δημότες και τον ρόλο της. Αποτελεί μία υπηρεσία κομβικής σημασίας που η ομαλή λειτουργία της διασφαλίζει την δημόσια υγεία και υγιεινή, εξασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, την διάθεση επαρκούς ποιοτικού νερού σε όλους τους κατοίκους και επαγγελματίες του Δήμου.
Δυστυχώς, όμως, αυτά που για άλλους Δήμους φαντάζουν αυτονόητα, στην περίπτωση του Δήμου Σοφάδων δεν είναι. Εν έτει 2023 ο Δήμος διαθέτει ένα προβληματικό, σε πολλές περιπτώσεις, δίκτυο και μια χαρακτηριστική αδυναμία της ηγεσίας του να προχωρήσει σε βελτιωτικές κινήσεις. Μία τετραετία μετά τα όσα υποσχέθηκε η απερχόμενη δημοτική αρχή το 2019, τα ίδια, πιθανότατα, θα υποσχεθεί και τώρα, καθώς δεν κατάφερε να βελτιώσει το παραμικρό.
Ακόμα και το σαφώς σημαντικό έργο της ψηφιοποίησης του δικτύου, που καθυστερημένα δημοπρατήθηκε, δεν θα λειτουργήσει πριν το 2025 και κυρίως δεν αποτελεί πανάκεια για τα επί μέρους προβλήματα. Είναι ένα χρήσιμο και σύγχρονο εργαλείο που πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να αποδώσει. Δεν βοηθά, για παράδειγμα, η ψηφιακή μέτρηση για να είναι ποιοτικό το νερό, ούτε για να αλλαχθούν οι σωλήνες αμιάντου.
Ο εντυπωσιασμός είναι μία καλή μέθοδος να καλύψεις την έλλειψη ουσίας και αυτό το παιχνίδι το γνωρίζει καλά η απερχόμενη δημοτική αρχή. Ο δήμος μας όμως χρειάζεται κινήσεις που θα έχουν ουσιαστικό και άμεσο αποτέλεσμα.
Ανάμεσα σε αυτές είναι η αντικατάσταση όλων των σωλήνων αμιάντου για να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων. Πρόκειται για επιτακτική ανάγκη χωρίς το παραμικρό περιθώριο καθυστέρησης.
Επίσης είναι γνωστό ότι αριθμός Δημοτικών Κοινοτήτων μένει εκτός του δικτύου ύδρευσης από τη λίμνη Σμοκόβου. Οι οικισμοί αυτοί δεν πρέπει να «περιθωριοποιηθούν» υδρευτικά αλλά να προταθεί η αντιμετώπιση και η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Με μελετημένες και στοχευμένες κινήσεις, προσαρμοσμένες στην ιδιαιτερότητα κάθε Δημοτικής Κοινότητας.
Η ορθολογική διαχείριση του νερού προβάλει και αυτή ως αναγκαιότητα. Η αυξομείωση των αναγκών λόγω καιρικών συνθηκών ή της αύξησης του πληθυσμού σε ορεινές περιοχές το καλοκαίρι, δεν μπορούν να αποτελέσουν επαρκή δικαιολογία για τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Είναι συνθήκες επαναλαμβανόμενες που όφειλαν οι αρμόδιοι του Δήμου να τις «διαβάσουν» να τις καταγράψουν και να τις αντιμετωπίσουν. Το εύκολο είναι να «ρίχνεις» την ευθύνη στο πότισμα των κήπων. Το δύσκολο είναι να προνοείς και να δίνεις λύσεις. Οι δημοτικές αρχές εκλέγονται όμως για τα δύσκολα.
Σημαντικό ρόλο στην όλη προσπάθεια καλείται να παίξει η ΔΕΥΑ Σοφάδων. Ρόλο συντονιστή και διαχειριστή, χωρίς διοικητικές «αγκυλώσεις» και λειτουργικά «κρατήματα». Στόχος είναι να δοθεί χώρος στο επιστημονικό και στελεχιακό της δυναμικό, να ενισχυθεί σε τομείς που πονάει και να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητά της.
Σήμερα έχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο που ξεκινά από την πολιτική κηδεμονία των διοικούντων του Δήμου, συνεχίζει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και κλείνει πάλι στην κηδεμονία.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι ένα σοβαρό και δυσεπίλυτο πρόβλημα. Και ως κάθε τέτοιο απαιτούν και γενναίες αποφάσεις, για το συμφέρον του κοινού καλού. Απαιτούνται ρυθμίσεις ρεαλιστικού περιεχομένου για να μπορούν να ανταποκριθούν οι οφειλέτες. Απαιτείται συνεχής και στοχευμένη ενημέρωση όσων χρωστούν για τις δυνατότητες που τους δίνονται για να προχωρήσουν σε ρύθμιση. Απαιτείται ελαστικότητα για όσους κάνουν το βήμα και δείχνουν την διάθεση να ανταποκριθούν. Απαιτείται όμως και προστασία των ευάλωτων ομάδων, όλων όσων πληρώνουν, ρυθμίζουν, συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια, από τους λίγους που, ενώ μπορούν, αδιαφορούν.
Η λογική μας, η λογική που θα ακολουθήσουμε και μετά τις εκλογές είναι ξεκάθαρη. Τα μικρά προβλήματα, αυτά που καθορίζουν την καθημερινότητα, έστω κι αν βρίσκονται μακριά από προβολείς, είναι αυτά που επείγουν. Η λύση τους είναι η βάση για να δρομολογηθούν και οι λύσεις των μεγαλυτέρων. Αυτή μαζί με πολιτικές πρόληψης για το μέλλον θα διέπει τη δράση μας και στον τομέα της ύδρευσης. Γιατί μπροστά μας, αν πάρουμε για παράδειγμα το φετινό καλοκαίρι, ανοίγονται δύσκολες κλιματικά εποχές και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι.
Με 7,3 εκατ. ευρώ χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Δράση για την ένταξή παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση και την πρόσβαση ΑμΕΑ σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης
Στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ - «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» 2021-2027 εντάσσεται η δράση «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση...
Διαβάστε Περισσότερα