Η ΑΝΚΑ Α.Ε., στα πλαίσια του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας LEADER – «Οργάνωση και προβολή του Οινοτουρισμού» οργάνωσε τριήμερη επίσκεψη οινοτουριστικής εμπειρίας και ανταλλαγής καλών πρακτικών στα κορυφαία οινοποιεία της Δράμας, ακολουθώντας τον Δρόμο Κρασιού του Διονύσου.
Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε από 7 έως 9 Ιουλίου και συμμετείχαν οι οινοποιοί της Καρδίτσας:
🔹 Αφροδίτη Τούσια & Ανδρέας Κοντοζήσης (Kontozisis Wines)
🔹 Γεώργιος Καραμήτρος & Ευαγγελία Σπανού (Winery Monsieur Nicolas)
🔹 Γεώργιος Λιάππας (Οινοποιείο – Αποσταγματοποιείο Λιάππα)
🔹 Δήμητρα Καραβανά (Karavana’s Wines)
🔹 Θάνος Καραθάνος (Artisan Distillery “PÚRO Karathanos”)
συνοδευόμενοι από τους Χρυσούλα Κυριακοπούλου, Οινολόγο & Δημοσιογράφο και Μάρα Σαμαρά, Σύμβουλο Επικοινωνίας
Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Παναγιώτης Ντανοβασίλης, Συντονιστής ΟΤΔ LEADER της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε.
Οι παραγωγοί της Καρδίτσας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν εμβληματικά οινοποιεία της Δράμας, να βιώσουν ξεναγήσεις, οινογνωσίες και ουσιαστικές συζητήσεις γύρω από τον οινοτουρισμό, τις ποικιλίες σταφυλιών, τις εξαγωγικές προοπτικές και τις δυνατότητες συνεργασίας.
Η αποστολή ξεναγήθηκε σε μερικά από τα πιο σημαντικά και επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής:
▪️ Οινοποιείο Λαζαρίδη – Château Nico Lazaridi
▪️ Κτήμα Παυλίδη
▪️ Κτήμα Βίβλια Χώρα
▪️ Κτήμα Τέχνη Οίνου
▪️ Οίνωψ – Oenops Wines
Οι παραγωγοί της Καρδίτσας ανακάλυψαν την αμπελουργική περιοχή του Παγγαίου όρους, τόπου των διονυσιακών θιάσων, ανάμεσα σε καστανιές, οξιές, έλατα, σπήλαια και ποτάμια. Εκεί καλλιεργούνται οι ποικιλίες, Sauvignon Blanc, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Semillon και Syrah. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο blend Ασύρτικο – Sauvignon Blanc, που αποτελεί ισχυρό χαρτί για την απόκτηση ΠΟΠ Δράμας.
Οι παραγωγοί της Δράμας μοιράστηκαν τις αρχές οινοποίησης, τα κρασιά τους, τα σχέδια προβολής και τις πρακτικές επισκεψιμότητας (όπως η Δραμινογνωσία και οι Ανοιχτές Πόρτες), δημιουργώντας γόνιμο έδαφος για ανταλλαγή γνώσης και συνεργασία. Μια αποστολή γεμάτη εικόνες, γεύσεις, γνώσεις, ανθρώπινες επαφές και έμπνευση – με το βλέμμα στραμμένο σε έναν πιο συνεργατικό, βιωματικό και εξωστρεφή ελληνικό οινοτουρισμό και στην περιοχή της Καρδίτσας.
Η δράση συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, μέσω του CLLD/LEADER – Υπομέτρο 19.3.