Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τιμά κάθε χρόνο την ημέρα υγείας, θέλοντας να υπενθυμίζει στην παγκόσμια κοινότητα, το χρέος της να εξασφαλίζει την καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, σε όλους τους πολίτες. Τονίζοντάς με αυτό τον τρόπο, πως η ισότιμη πρόσβαση στην υγεία αποτελεί θεμελιώδη ανθρώπινο δικαίωμα και όχι προνόμιο για ορισμένους.
Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος η Ελληνική κυβέρνηση νομοθετεί το 2022 τον προσωπικό γιατρό μέσω του προγράμματος «Γιατρός για όλους».
Για τον ίδιο λόγο, δίνει έμφαση στην ενίσχυση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), που παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα, σε γειτονιές και σε απομακρυσμένες περιοχές.
Επίσης χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της πληροφορικής, εφαρμόζεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η τηλεϊατρική διευκολύνοντας κατά πολύ την πρόσβαση σε φάρμακα και εξετάσεις.
Ενισχύονται τα μέτρα πρόληψης που αποτελούν αναμφισβήτητα τον πιο αποτελεσματικό τρόπο διατήρησης της δημόσιας υγείας, μειώνεται συγχρόνως και η πίεση στο ίδιο το σύστημα. Τα μέτρα περιλαμβάνουν: δωρεάν ελέγχους, εμβολιασμούς, υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, ενημερωτικές εκστρατείες, ένταξη μαθημάτων υγείας στα σχολεία και πληροφόρηση του πληθυσμού για την αποφυγή παραγόντων που θα γίνουν αιτία να δημιουργήσουν συνθήκες για την εμφάνιση σοβαρών νοσημάτων.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη δημιουργώντας την πιο οργανωμένη εκστρατεία που έχει γίνει ποτέ μέσω προγραμμάτων τα οποία στοχεύουν στην έγκαιρη διάγνωση ασθενειών και την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών από μικρή ηλικία.
Εφαρμόζονται προγράμματα αγωγής υγείας όπως το «ΔΙΩΝΗ», που έχει σαν στόχο την ενημέρωση παιδιών και εφήβων για θέματα υγείας. Μέσω παρεμβάσεων στα σχολεία προωθεί: την υγιεινή διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και την αποφυγή επιβλαβών συνηθειών.
Τo πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά”, για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού, όπου χιλιάδες γυναίκες διαγνώστηκαν έγκαιρα και το Εθνικό Πρόγραμμα «Προλαμβάνω».
Σε συνεργασία με τη UNICEF, εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Προαγωγή Υγείας Οικογένειας και Παιδιού» για την προστασία της μητρικής και παιδικής υγείας, ενώ δρομολογούνται συνεχώς και νέες παρεμβάσεις πάνω στην πρόληψη.
Στα πλαίσια της βελτίωσης των υγειονομικών δομών για την δημιουργία καλύτερων συνθήκων για τους ασθενείς και το προσωπικό, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε επενδύσεις που αγγίζουν τα δυο δις ευρώ για την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Βελτιώνει τις υποδομές, τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας και προωθεί την ψηφιοποίηση του συστήματος με την δημιουργία του ηλεκτρονικού φάκελου ασθενή.
Προτεραιότητα του ελληνικού κράτους όπως και κάθε κράτους που σέβεται τους πολίτες του, είναι να λαμβάνει συνεχώς νέα μέτρα για την πρόληψη, την ισότιμη πρόσβαση, την αναβάθμιση των υποδομών, αλλά κυρίως για τη συνεχή κάλυψη τους με προσωπικό.
Η κάλυψη των αναγκών που αφορά κυρίως το Ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα που έγινε ιδιαίτερα αισθητό στη Χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά την πανδημία.
Η Κυβέρνηση για το θέμα αυτό έχει προχωρήσει στην νομοθέτηση μιας σειράς οικονομικών και μη κινήτρων, ενώ βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση για νέες παρεμβάσεις, στην προσπάθεια της να δώσει λύση.
Μόνο με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, και η εξασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών για όλους. Επαληθεύοντας με τον καλύτερο τρόπο, το σκεπτικό να τιμάται κάθε χρόνο η παγκόσμια ημέρα υγείας.