Σε κατάληψη της Πρυτανείας στο Βόλο προχώρησαν σήμερα οι φοιτητικοί σύλλογοι των Μηχανολόγων Μηχανικών, του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, του Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών μέσω και βιομηχανιών, του Τμήματος Γλωσσικών & Διαπολιτισμικών Σπουδών και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Οι φοιτητές δηλώνουν πως τα κτίρια είναι πλέον επικίνδυνα για χρήση καθώς στα χρόνια προβλήματα προστέθηκαν νέα λόγω της έλλειψης επαρκούς σχεδίου συντήρησης και αποκατάστασής τους. Ταυτόχρονα ανακοίνωσαν φοιτητική πορεία την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στις 12:00 από τη Θόλο.
Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν μεταξύ άλλων ότι, τα κτίρια είναι επικίνδυνα για χρήση, η φοιτητική μέριμνα παραμένει στα χαρτιά με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να συνεργάζεται με επιχειρηματικούς ομίλους και την ελληνική αεροροπορική βιομηχανία για την παραγωγή drone που “καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες της κοινωνίας“. Επιπλέον ζητούν να σταματήσει η κυβέρνηση να στηρίζει το Ισραήλ “που σκοτώνει το λαό της Παλαιστίνης και αντί αυτου να χρηματοδοτήσει τις σπουδές μας“.
Διεκδικούν:
Για την στέγαση
– Ανέγερση νέων εστιών, δωρεάν για τους φοιτητές. Οι εστίες που σχεδιάζουν στη Βαμβακουργία να λειτουργήσουν χωρίς ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα).
– Υπενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία για την προσωρινή στέγαση των φοιτητών (με προτεραιότητα στους πληγέντες) καθώς οι κλίνες στις φοιτητικές εστίες Βόλου παραμένουν 40 ενώ μόνο φέτος οι εισακτέοι ανήλθαν στους 1.872!
– Στεγαστικό επίδομα 300€ το μήνα για όσους νοικιάζουν.
Για τη σίτιση
– Να καταργηθεί το αντίτιμο στη λέσχη και τα απαράδεκτα εισοδηματικά κριτήρια που αναγκάζουν τους φοιτητές σε διαγωνισμό φτώχειας. Δωρεάν σίτιση για όλους!
– Αναβαθμισμένη σίτιση. Επαρκείς μερίδες ποιοτικού φαγητού.
-Διεύρυνση του ωραρίου του κεντρικού εστιατορίου και άμεση επαναλειτουργία της βοηθητικής λέσχης.
– Καμία σύμπραξη με εργολαβίες. Η σίτιση να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του ιδρύματος.
Για τις μετακινήσεις
– Δωρεάν μετακινήσεις στις αστικές συγκοινωνίες, ιδιαίτερα για τα τμήματα του Πολυτεχνείου και της Γεωπονίας.
Για τα κτίρια
-Καθαρισμός των κτιρίων από λάσπες, μούχλα και βοθρολύματα.
-Επισκευή των ψευδοροφών που κινδυνεύουν να πέσουν στο κεφάλι μας.
-Πλήρης έλεγχος ολόκληρου του κτιριακού εξοπλισμού, όπως τα παράθυρα που πριν λίγους μήνες σημειώθηκε σοβαρό περιστατικό πτώσης ολόκληρου παραθύρου σε αίθουσα, ευτυχώς εν ώρα διαλείμματος.
-Επισκευή των ανελκυστήρων, δυνατότητα πρόσβασης στο πανεπιστήμιο για τους φοιτητές με κινητικά προβλήματα.
-Αντικατάσταση στο 100% όλου του κατεστραμμένου εξοπλισμού (Η/Υ, εργαστηριακός εξοπλισμός κλπ).
– Αξιοποίηση αιθουσών εκτός πανεπιστημίου έως την πλήρη αποκατάσταση των αιθουσών.
Για το προσωπικό
– Πρόσληψη μόνιμου καθηγητικού προσωπικού για την πλήρη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών (σπάσιμο μαθημάτων σε τμήματα όπου χρειάζεται, επαναφορά μαθημάτων στο πρόγραμμα σπουδών που βγήκαν λόγω έλλειψης καθηγητών)
– Επαρκής στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας του πανεπιστημίου.
-Συνέχιση της λειτουργίας της συμβουλευτικής που ανακοίνωσαν ότι καταργείται. Στελέχωση της με επαρκές προσωπικό ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι φοιτητές.
-Μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών χωρίς τη διαμεσολάβηση εργολάβου που κοστίζει πιο ακριβά και έχει μειώσει το προσωπικό καθαριότητας.
-Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών που πετάχτηκαν στο δρόμο επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας στη μάχη καθαρισμού της πολυτεχνικής σχολής από τις λάσπες την περίοδο των πλημμυρών.
Καλούμε τις πρυτανικές αρχές να πάρουν επιτέλους θέση πάνω στα φλέγοντα ζητήματα που τους θέτουμε 2 μήνες και μέρα με τη μέρα αυξάνονται.