Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις αυξήσεις σε μια σειρά πολύ σημαντικών αγαθών και υπηρεσιών για τον πολίτη, κατά τα τέσσερα τελευταία έτη. Η καθημερινότητα του Έλληνα είναι σκληρή και αμείλικτη αφού ακόμη και για την προμήθεια βασικών αγαθών επιβίωσης, οι τιμές είναι δυσθεώρητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο όταν και κατά την τριετία 2019 – 2022 η τιμή του εκτοξεύτηκε κατά 191,5%, εκτινάσσοντας την Ελλάδα στη 1η θέση ως προς την αύξηση τιμής για το εν λόγω διάστημα στην Ε.Ε., με τεράστια διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης (68%). Οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν, δηλαδή, το φυσικό αέριο 123,5% περισσότερο από τους πολίτες της Ευρωζώνης για το διάστημα 2019-2022!
Ανάλογη αύξηση υπήρξε στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, που ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη 2η θέση με τις υψηλότερες τιμές στην Ε.Ε. Πέρα από τα καύσιμα και την ενέργεια, μεγάλες είναι, επίσης, οι αυξήσεις και στα τρόφιμα, με χαρακτηριστικότερη ίσως περίπτωση το ελαιόλαδο, που έφτασε να πωλείται 2,5 φορές παραπάνω σε σχέση με το 2019, ενώ οι αυξήσεις των τιμών στα προϊόντα που αποτελούν το καλάθι του νοικοκυριού το διάστημα 2019-2022 κατέταξαν τη χώρα μας στις 4 πιο ακριβές χώρες στην Ευρωζώνη.
Κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2023, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει δεχτεί στην τελική τιμή, στην τσέπη δηλαδή του καταναλωτή, την λιγότερη μείωση στο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα. Πρωταθλήτρια δηλαδή στις αυξήσεις των τιμών και ουραγός στις μειώσεις αυτών. Στο ηλεκτρικό ρεύμα ειδικά αξίζει να επισημάνουμε ενόψει και της διαφαινόμενης επανενεργοποίησης της ρήτρας προσαρμογής ότι, τους πρώτους 8μήνες του 2023 οι τιμές στην ενέργεια στην Ευρωζώνη πέσανε 11,6% ενώ στην Ελλάδα πέσανε μόλις κατά 1,3%!
Όπως εύλογα γίνεται αντιληπτό, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποδίδει την ύπαρξη προβλημάτων σε εξωτερικούς παράγοντες όταν πρόκειται για τον πληθωρισμό, την «κλιματική κρίση», κ. α., αφήνει, όμως, ανεξήγητο και ασχολίαστο τον λόγο για τον οποίο οι μειώσεις των τιμών όταν ο εξωτερικός παράγοντας το ευνοεί, δεν είναι αντίστοιχες με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι Έλληνες πολίτες πληρώνουμε τις υψηλότερες τιμές στην Ευρωζώνη για μια σειρά από άκρως αναγκαία στην καθημερινότητά μας αγαθά και υπηρεσίες, τη στιγμή που η αγοραστική μας δύναμη είναι δυσανάλογη των ανατιμήσεων που δέχεται η Ελληνική Αγορά. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ενώ είμαστε στην 18η θέση στο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρώπη, όταν αυτό «μεταφράζεται» σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, πέφτουμε στην 26η θέση ανάμεσα στις 27 της Ε.Ε.
Η απουσία αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά, η προβληματική διάρθρωση της Ελληνικής αγοράς με ολιγοπωλιακή δομή και συμπεριφορές «καρτέλ», το αναχρονιστικό παραγωγικό μοντέλο και η παντελής έλλειψη πολιτικής βούλησης για ουσιαστικές τομές σε όφελος του καταναλωτή και του υγιούς ανταγωνισμού, αποτελούν και τις βασικότερες αιτίες της διαιωνιζόμενης προβληματικής κατάστασης που προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Παπαγεωργίου Σωτήρης
Φιλόλογος ΑΠΘ, MSc
Υπ. Διδάκτωρ Παν\ίου Ιωαννίνων
Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ